22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLimba si literatura romana - in tranzitie

Limba si literatura romana – in tranzitie

Profesoara Gabriela Cojocareanu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, a afirmat ca subiectele pentru proba scrisa la Limba si literatura romana a examenului de capacitate au avut, ca si in sesiunea precedenta, acelasi coeficient de dificultate, orice candidat serios avind sansa de a obtine nota de trecere. Prima parte a subiectului a avut cinci cerinte la un text din poezia „In miezul verii“ de George Cosbuc, precum si altele care vizau notiuni de gramatica. Partea a doua a probei a constat in redactarea unei cereri catre conducerea scolii pentru eliberarea unei adeverinte de elev, necesare pentru inscriere la un club sportiv. Ultima parte, ceva mai dificila, avea cerinta de a scrie „o compunere de una-doua pagini“, in care candidatul sa motiveze faptul ca o opera literara este comedie, pe baza fragmentelor studiate in scoala. Profesorii evaluatori s-au amuzat copios de „perlele“ intilnite in lucrarile unor elevi. Daca s-ar edita o carte cu toate perlele elevilor, probabil s-ar vinde mai bine decit Academia Catavencu, intrucit „perla“ ar capata conotatie nationala si s-ar adresa, vorba lui Caragiale, „publicului national“. Spre edificarea cititorilor nostri, oferim citeva „mostre“ mai originale decit reforma din invatamint.

„Constient de puterea pe care o are sa se comporte necivilizat ca un batran, abuzand de functia pe care o are, ii aresteaza pe toti din diferite motive“, scrie unul dintre candidati despre Trahanache.

Altul sustine: „In comedia O scrisoare pierduta, Caragiale vrea sa spuna de prefectul unui judeti care il cheama tipatescu. El ii trimite prietenei ei Zoe bilete de dragoste iar Catavencu vroia sa gaseasca biletul pentru al avea la picior si sa intre in alegeri pentru judet“, in timp ce „Tipatescu ii trimite lui Zoe bilete de omor calificat“.

Un candidat scrie ca „Tipatescu, junele care nu mai este tanar intretine relatii cu sotia lui Trahanache, tovarasi de politica in cadrul legaturii amoroase“ si „autorul povesteste despre o scrisoare pierduta care se plimba pe la toate personajele“, „inclusiv pe la domnul Goe“.

Exigentele profesorilor supraveghetori i-au determinat pe unii dintre elevi sa comunice, probabil, prin intermediul undelor telepatice, dind nastere la polemici in scris dintre cele mai surprinzatoare.

Asa se explica fenomenul ca un paranormal (ne)capacitat a scris una dintre „clarviziunile sale“: „Caragiale vorbeste despre prefectul judetului Dolj“.

Si… cum pe la colturile SF se basmeste despre existenta a doua lumi paralele, asa s-a intimplat si la aceasta proba scrisa, cind un alt elev i-a contrazis pe toti, in modul cel mai categoric: „In aceasta comedie este vorba de un cioban care a avut niste oi, si vroia sa se duca cu ele la targ sa le vanda la niste oi. A plecat cu niste prieteni cu caruta in toiul iernii. Pe el il chema Nechifor Lipan. El avea copii, iar Ion Luca Caragiale a fost un mare poet al poporului roman“.

Din aceeasi lume, altcineva conchide: „Comedia O scrisoare pierduta a avut un succes daunator“, din motive care-i scapa, deoarece, intr-o alta lucrare se precizeaza: „Timpul este necunoscut, iar locul este o incapere cu fereastra, mobilata si cu fotoliu, pe care Trahanache sta si citeste ziarul si actiunea se petrece in judetul unui oras de munte.“

Oricum, Pristanda nu a fost confundat cu Garcea: „Pristanda este papusa marioneta hot, ce cere bani si este disponibil cu seviciile gata oferite fiind la ordinea zilei“, iar „Zoe este o femeie puternica si vulgara, ce-si ajuta sotul“.

Nu este exclus ca unul dintre acestia, mai tirziu, sa fie ales primar, prefect sau parlamentar. Nu mai mira nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS