Acasă Actualitate Vigilenta sporita la a doua sesiune a examenelor de bacalaureat si capacitate

Vigilenta sporita la a doua sesiune a examenelor de bacalaureat si capacitate

Presedintii comisiilor de bacalaureat si capacitate au fost instruiti sa ia masuri severe in cazul oricarei tentative de frauda, indiferent daca autorii acestora sint elevi sau cadre didactice, a declarat ieri Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii.

„Nici un candidat care va incerca sa copieze nu va fi iertat, sanctiunea pentru astfel de tentative fiind eliminarea din examen“, a mai spus Andronescu. Ministrul a adaugat ca examenele trebuie sa intre in normalitate, dar frauda nu face parte din normal, de aceea eforturile MEC vizeaza pedepsirea candidatilor care vor sa promoveze prin frauda si a profesorilor care incurajeaza incorectitudinea.

Potrivit datelor primite la Serviciul National de Evaluare si Examinare, dupa probele orale ale examenului de bacalaureat au fost eliminati zece candidati care au incercat sa copieze, cite doi din judetele Cluj si Harghita, trei din Bucuresti si cite unul din judetele Galati, Iasi si Prahova.

De ieri, examenul de bacalaureat, care se afla la jumatatea perioadei de desfasurare, si cel de capacitate, care abia a inceput, continua aproape simultan, timp de trei zile. Ministrul educatiei a extras pentru ambele examene biletul cu numarul trei, din tot atitea variante de subiecte pregatite pentru cea de-a doua sesiune. Probele au inceput la aceeasi ora, numai ca proba scrisa a examenului de capacitate a durat doua ore, iar cea a bacalaureatului, trei ore. Subiectul la examenul de capacitate a fost alcatuit din trei parti.

Prima parte, notata cu 46 de puncte, viza citirea cu atentie a unui text format din doua strofe ale poeziei „In miezul verii“ de George Cosbuc. Candidatii trebuia sa faca dovada faptului ca au inteles textul, raspunzind corect mai multor cerinte. Tot in cadrul acestei prime parti, utilizind ca baza de lucru aceleasi doua strofe, candidatii dovedeau cunostintele de limba romana. Pentru zece puncte, absolventii de gimnaziu au avut de intocmit corect o cerere adresata directiunii scolii in care au invatat si in care solicitau eliberarea unei adeverinte de elev.

Ultima cerinta, notata cu 34 de puncte, viza redactarea unei compuneri de una-doua pagini, in care candidatii trebuiau sa motiveze faptul ca o opera literara este comedie, avind ca suport de lucru fragmentele studiate in scoala.

Citiva dintre candidatii arondati Scolii numarul 85, care au terminat primii lucrarile, au declarat ca subiectele la limba romana au fost usoare, aceasta proba nefiind una care sa le fi ridicat probleme nici in vara. In schimb, la bacalaureat, dintre cei cinci candidati care au pararsit primii salile de examen, de la centrul organizat la Liceul teoretic „Aurel Vlaicu“, majoritatea a fost in afara subiectelor.

Despre poezia „Floare Albastra“, de Mihai Eminescu – subiectul numarul unul al probei scrise de limba si literatura romana – unii candidati nu au auzit in viata lor. Daca subiectul al doilea, redactarea unei scrisori catre un prieten, nu mai reprezinta o noutate pentru participantii la examen, el regasindu-se in toate biletele de examen, subiectul al patrulea a fost mai putin asteptat, respectiv realizarea unui eseu in care sa fie prezentata drama de constiinta a personajului Apostol Bologa, din romanul „Padurea spinzuratilor“, de Liviu Rebreanu. Bacalaureatul a inceput in urma cu o saptamina, cu probele orale, din cei 22.270 de candidati prezenti la proba orala 98,65 la suta au promovat testul. Limbile moderne au fost promovate de 98,85 dintre candidatii prezenti la test, iar limba materna a fost promovata integral.

Potrivit graficului, bacalaureatul se va desfasura astfel: 19 august – limba si literatura romana, 20 august – la limba si literatura materna, 21 august – proba obligatorie a profilului, 22 august – o proba scrisa ori practica la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, 23 august – o proba scrisa la alegere din disciplinele din celelalte arii curriculare, 25 august – afisarea rezultatelor; 26 august – depunerea contestatiilor, 27-28 august – rezolvarea contestatiilor si 29 august – afisarea rezultatelor finale. In ceea ce priveste examenul de capacitate, a doua sesiune a acestuia va fi organizata in august, la test fiind asteptati peste 60.000 de candidati care au fost respinsi la prima sesiune a examenului de capacitate, dar si altii din sesiunile din anii precedenti.

Examenul de capacitate se va desfasura in 329 de centre de examen, iar corectarea va avea loc in 89 de unitati speciale. Pentru sesiunea din august a examenului de capacitate, graficul este urmatorul: 19 august – proba la limba si literatura romana; 20 august – proba la matematica; 21 august – proba la istoria romanilor sau geografia Romaniei; 22 august – proba la limba si literatura materna; 23 august – afisarea rezultatelor (pina la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (pina la ora 18.00); 24-25 august – rezolvarea contestatiilor; 26 august – afisarea rezultatelor finale.

Exit mobile version