8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFenomenul infractional in Olt scade foarte incet

Fenomenul infractional in Olt scade foarte incet

Institutiile din judetul Olt abilitate de stat pentru a lua masuri in scopul de a mentine ordinea publica si de a combate coruptia, criminalitatea, traficul si consumul de droguri au prezentat, la sfirsitul saptaminii trecute, raportul general al activitatii din prima jumatate a acestui an. Pe ansamblu, rezultatele indica o scadere a numarului de infractiuni, dar sesizeaza totodata o crestere a celor de natura economico-financiara. Apetitul crescind al oltenilor este reliefat de cele de 1.492 de infractiuni din aceasta categorie care au fost solutionate de organele competente. Sapte din aceste fapte au creat un prejudiciu de peste doua miliarde de lei.

In ceea ce priveste prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, organele de politie au sesizat Parchetul de pe linga Tribunalul Olt cu privire la 86 de persoane semnalate ca au comis asemenea acte, in vederea efectuarii cercetarilor conform competentei. In primele sase luni ale anului au fost comise 99 de infractiuni prin care s-a pus in pericol viata, sanatatea si integritatea persoanei, fata de 193 in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, infractiunile contra patrimoniului persoanelor fizice au scazut de la 2.150 in semestrul intii al anului 2001, la 1.523 in semestrul intii al acestui an. S-au constatat si solutionat 3.618 infractiuni (altele decit cele mentionate), fiind cercetate 3.032 de persoane, dintre care 1.359 din mediul urban.

In primele sase luni ale anului au fost confiscate 1.075 de euro, 861 de dolari, 170 de grame de aur, 700 de grame de argint, 27 de milioane de lei provenite din operatiuni ilicite, precum si bunuri si marfuri in valoare de 304 milioane de lei. Si aceasta nu este tot. Politistii au dispus retinerea si confiscarea a 287 de kilograme de exploziv si 2,9 kilograme de mercur.

O atentie deosebita a fost acordata executarii activitatilor de asigurare a ordinii si linistii publice, precum si intaririi climatului de siguranta civica in judet. In urma organizarii a peste 6.500 de actiuni si controale, politistii au descoperit 1.044 de infractiuni. Dintre acestea, 675 au fost surprinse in flagrant.

De asemenea, au fost prinsi 46 de urmariti general, iar 1.344 de minori au fost depistati ca fiind lipsiti de supraveghere, fapt care le-a permis acestora sa comita mai multe infractiuni. In scop preventiv au fost aplanate 1.702 stari conflictuale, aplicindu-se in acelasi timp 45.578 de amenzi in valoare de 23,3 miliarde de lei. In 89 de cazuri, instantele de judecata, la propunerea lucratorilor de politie, au aplicat amenzi cu inchisoare contraventionala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS