Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Artistii de la TNC vor fi platiti din fondul de rulment al judetului

Teatrul National din Craiova se va afla, la sfirsitul lunii august, in incapacitate de plata a salariilor din cauza ca suma de 10,6 miliarde de lei alocata de Ministerul Culturii si Cultelor pentru acest an s-a epuizat. Conducerea TNC asteapta de mai multe luni o hotarire de guvern prin care institutia poate fi efectiv preluata in patrimoniul consiliului judetean si finantata cu bani de la bugetul local, insa ea intirzie sa apara. In aceste conditii, era previzibila intrarea artistilor intr-o vacanta prelungita chiar inainte de deschiderea stagiunii. Solutia gasita de reprezentantii administratiei locale a fost alocarea de bani din fondul de rulment al judetului pentru sprijinirea financiara a institutiei amintite. „Am renuntat la diverse cheltuieli materiale, trecindu-le la capitolul investitii, astfel incit am reusit sa mai stringem niste bani. Veniturile consiliului judetean au crescut cu aproape 7,3 miliarde de lei. O parte din bani provin din fondul de rulment al judetului, deoarece am renuntat la finantarea programului de dezvoltare rurala. Banii vor fi utilizati in alte scopuri, intrucit se pare ca programul nu va demara in acest an“, a precizat Petre Petrescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj.

(B.G.)

Politistii tremura la volanul autoturismelor moderne

Noile autoturisme ale politistilor craioveni nu au avut asigurare Casco pina in urma cu citeva zile. Ofiterii conduceau, din aceasta cauza, cu mare grija, chiar si atunci cind se aflau in misiune. In cazul unui accident, ei erau obligati sa plateasca reparatiile autoturismului, care ar fi fost destul de costisitoare, avind in vedere faptul ca un Wolskwagen Passat costa aproximativ 20.000 de dolari. Printr-un ordin al Ministerului de Interne, emis saptamina trecuta, noile autoturisme ale politistilor doljeni au fost asigurate Casco, iar ofiterii care le conduc pot sta linistiti. Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, col. Constantin Codita, a recunoscut ca unele dintre autoturismele politiei nu au asigurare Casco nici in prezent, iar in caz de accident, soferii suporta efectul legii. Este cazul autoturismelor autohtone si al masinilor Toyota, luate de la Directia Vamilor. Pina in prezent, autoturismele politistilor doljeni nu au fost implicate in accidente, dar „paza buna trece primejdia rea.“

(I.P.)

Bataia (de cap) este rupta din rai…

Locuitorii din satul doljean Beloti, comuna Sopot, incearca de mai mult timp sa construiasca o biserica a lor. Ideea a ramas in stadiul de proiect, deoarece materialele de constructii sint destul de scumpe si, in plus, trebuie obtinute avize atit de la Inspectia in Constructii, cit si de la Secretariatul Tehnic al Cultelor. Nu actele ar fi problema, ci faptul ca acelora care vor sa construiasca biserica le-a venit ideea sa foloseasca pentru constructie caramida unei scoli generale degradate, care urmeaza sa fie demolata. Acum, enoriasii au alte batai de cap. Scoala, demolata sau nu, este proprietatea Consiliului Local Sopot si a Inspectoratului Scolar Judetean Dolj. „Umblam de citeva saptamini dupa primarul din localitate, sa vina la consiliul judetean si sa lamureasca problema. Daca vrea sa dea caramida pentru biserica, trebuie sa aprobe o hotarire in acest sens, intr-o sedinta de consiliu local. Am trimis adrese primariei, dar primarul tot nu apare. Am incercat sa vorbim la telefon, dar legaturile telefonice sint intrerupte. Documentatia tehnica asteapta aprobarea lui“, a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul sef al judetului.

(B.G.)

Centrale telefonice in mediul rural

Pentru a spori accesul cetatenilor din judetul Olt la serviciile de telecomunicatii, 12 centrale telefonice au fost instalate de la inceputul anului si pina in prezent. Localitatile beneficiare sint: Babiciu, Bucinisu, Cilieni, Gostavatu, Izbiceni, Mihaiesti, Radomiresti, Rusanesti, Scarisoara, Stoenesti, Tia Mare si Vladuleni. La aceste centrale s-au conectat peste 5.000 de abonati. De asemenea, in aceeasi perioada au fost instalate si 20 de telefoane publice digitale cu cartela in satele Barcanesti, Birca, Birza, Bucinisu, Bucinisu Mic, Buta, Ghimpetenii Noi, Linia, Lisa, Mierlesti, Milcoveni, Plavniceni, Potopinu, Proaspeti si Turia. Instalarea posturilor telefonice in Olt se desfasoara insa intr-un ritm mai lent decit anul trecut din cauza lipsei resurselor financiare si a greutatilor intimpinate in aprovizionarea cu materialele necesare finalizarii lucrarilor.

(M.M.)

Exit mobile version