6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVind gunoi ca sa-mi cumpar o piine!

Vind gunoi ca sa-mi cumpar o piine!

O gramada de gunoi este pentru majoritatea atit: o gramada de gunoi. Exista insa oameni pentru care mizeriile altora reprezinta singura sursa de trai. Acolo, in gramada plina de inutilitati ei descopera ceva ce poate fi valorificat: o sticla, citeva cartoane, o teava de metal sau o coaja de piine. Tovarasi le sint ciinii vagabonzi.

Miinile pline de jeg, care cauta frenetic printre resturile menajere, sint privite cu scirba si dispret, iar atingerea lor pare pentru multi semeni civilizati, spalati, dichisiti si parfumati o adevarata tragedie. Putini se gindesc ca acea mina poate a fost cindva la fel de curata ca a lor. Multi dintre cei care traiesc acum in spatele unui tomberon ruginit au avut cindva o familie, o casa, o viata. Unora le-a ramas casa, insa familiile s-au risipit prin lume. Altii mai au si acum alaturi familiile cu care impart bruma de mincare cistigata cu greu. „Nu-mi place sa caut prin gunoaie, dar nu am incotro. Am o pensie de mizerie din care nu pot trai. Asa ca mai string cartoane pe care le vind. Uneori, oamenii arunca si lucruri uzate, dar care mai pot fi uneori folosite. Sint saraca si nu am ce face, trebuie sa traiesc din ceva“, spune Aneta Dincu, o cunoscuta a ghenelor de cartier.

Si pentru ca saraci care traiesc de pe urma a ceea ce altii arunca sint foarte multi, obisnuitii tomberoanelor isi delimiteaza uneori „locul de munca“, asa cum cersetorii isi impart cele mai bune zone din oras. Cu toate acestea, oamenii care cauta prin gunoaie nu se considera cersetori. Ei nu stau cu mina intinsa la colt de strada pentru a cistiga un ban. „N-am cersit si nici n-am cerut de pomana vreodata. Daca cineva mi-a dat ceva, nu am refuzat. Si nici nu am furat. Ceea ce fac eu n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni“, spune Aneta.

Oameni rascolind prin mizeriile altora reprezinta insa un tablou deranjant, care ne arata cit de cumplita poate fi viata si cit de saraca. Majoritatea romanilor se considera saraci. Saracia are insa grade de comparatie si nimeni nu ar vrea sa atinga vreodata superlativul. Din nefericire, cei care traiesc de pe urma a ceea ce altii arunca l-au atins.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS