22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii de frontiera mehedinteni si-au facut bilantul

Politistii de frontiera mehedinteni si-au facut bilantul

Contracararea migratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, perfectionarea personalului propriu au constituit si constituie obiectivele de baza ale Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

De la inceputul anului si pina la sfirsitul lunii iulie, politistii de frontiera au solutionat 61 de cazuri penale in care au fost implicate 164 de persoane – 125 de romani si 39 de cetateni straini, pentru savirsirea mai multor infractiuni. Predominante sint incalcarile prevederilor OUG 105/2001, respectiv tentativa de trecere frauduloasa, trecere frauduloasa, racolare, indrumare si calauzire in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat.

In procente mai mici au fost comise infractiuni de fals material in inscrisuri oficiale, fals privind identitatea, pescuit ilegal, contrabanda, fals in declaratii, uz de fals, detinere de material explozibil, precum si alte infractiuni comise in zona de frontiera.

In punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I au fost luate masuri impotriva persoanelor care nu au respectat prevederile legislatiei in vigoare.

Pentru constatarea unor nereguli in documentele de calatorie, incalcari ale regimului vamal, nerespectarea prevederilor OUG 144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale UE si in alte state, nu a fost permisa iesirea din tara a aproximativ 10.000 de persoane – cetateni romani, iar la aproximativ 800 de persoane, cetateni straini, nu li s-a permis intrarea pe teritoriul tarii. Au fost aplicate 276 de sanctiuni contraventionale in valoare de 116.860.000 de lei.

Politistii de frontiera mehedinteni vor actiona pentru nepermiterea iesirii/intrarii din/in tara a cetatenilor care nu indeplinesc conditiile legale, monitorizarea permanenta a grupurilor de cetateni romani care calatoresc in Occident, precum si depistarea si sanctionarea firmelor de turism sau transport implicate in trafic de persoane, depistarea persoanelor implicate in falsificarea de documente si in calauzire, sanctionarea cetatenilor romani care incalca legislatia de frontiera a altor state.

In acest sens, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti va dezvolta atit cooperarea interna, cu celelalte institutii ale Ministerului de Interne, cu toate institutiile care au competente in siguranta nationala si ordinea publica, dar si cooperarea internationala cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine – Iugoslavia si Bulgaria. In ceea ce priveste perfectionarea personalului propriu, peste 20% din cadrele Inspectoratului au fost pregatite de experti europeni, precum si in institutiile proprii de invatamint ale Politiei de Frontiera Romane.

Avind permanent in atentie cunoasterea si respectarea legislatiei si a deontologiei profesionale de catre politistii de frontiera, de la nivelul Inspectoratului se vor executa permanent controale inopinate la structurile subordonate, scopurile fiind imbunatatirea calitatii personalului si combaterea coruptiei.

Totodata, un numar de 87 de cadre de la politia de frontiera Mehedinti au fost sanctionate de la inceputul anului pentru neindeplinirea corecta a sarcinilor de serviciu. Din cate se pare, aceste sanctiuni sint primite pentru trafic de influenta sau luare de mita, si reprezinta o dovada a muncii anticoruptie depusa de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS