12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParteneriat ortodox romano-american pentru rezolvarea problemei copiilor abandonati

Parteneriat ortodox romano-american pentru rezolvarea problemei copiilor abandonati

Incadrindu-se in tendinta generala a Bisericii Ortodoxe Romane de a se implica activ in rezolvarea problemelor sociale ale persoanelor aflate in dificultate, Serviciul de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Craiovei, in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa (IOCC) din Statele Unite ale Americii, deruleaza proiectul „Initiative comunitare de caritate in judetele Dolj, Gorj si Mehedinti“. Scopul proiectului este imbunatatirea calitatii vietii copiilor abandonati sau cu risc de abandon din cele trei judete.

Proiectul are un buget de 335.000 USD si beneficiaza de o finantare in valoare de 199.813 USD in cadrul Programului national CHILDNET, program initiat, finantat si sustinut de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in colaborare cu Organizatia „World Learning“ si Guvernul Romaniei, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie.

Partenerii locali ai IOCC si ai Arhiepiscopiei Craiovei pentru acest proiect sint Consiliile Judetene Dolj, Gorj, respectiv Mehedinti, prin Directiile Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. Aceste servicii specializate si cu autoritate in rezolvarea problemelor copiilor aflati in dificultate vor sustine financiar si logistic implementarea proiectului, precum si continuarea lui dupa incetarea finantarii.

Obiectivele proiectului sint reducerea numarului de copii institutionalizati, diminuarea numarului de copii care intra in institutiile de ocrotire, reducerea numarului de mame aflate in pericol de a-si abandona copiii si imbunatatirea conditiilor de viata pentru copiii care nu pot fi dezinstitutionalizati. Derularea proiectului a inceput in mai 2002 prin activitati organizatorice si administrative, luna august marcind debutul activitatilor specifice de asistenta sociala. Finantarea proiectului se va incheia in aprilie 2004.

Atingerea obiectivelor proiectului se realizeaza prin infiintarea unei retele de birouri de asistenta sociala organizate pe structura Arhiepiscopiei Craiovei, cu atributii specifice de asistare a mamei si copilului cu risc de abandon.

Pentru inceput, functioneaza trei birouri regionale in cadrul protopopiatelor din localitatile Craiova, Tirgu Jiu si Drobeta Turnu Severin. Reteaua este deservita de un personal tehnic si administrativ de specialitate, precum si de voluntari: preoti, preotese, studenti in asistenta sociala si alte persoane care doresc sa se implice in activitatile proiectului. Atit personalul angajat, cit si voluntarii vor beneficia de un program de formare continua, asigurat de institutii specializate: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS.

Dintre activitatile care se vor desfasura in cadrul proiectului, mentionam: reintegrarea in familiile naturale a copiilor institutionalizati; integrarea in familia naturala a copiilor abandonati in maternitati si spitale; asistarea prin consiliere si sprijin material (atunci cind este cazul) a familiilor in care s-a reusit reintegrarea; monitorizarea mamelor aflate in situatie de risc si consilierea lor in vederea prevenirii abandonului; infiintarea unui Centru de zi in localitatea Punghina – Mehedinti, pentru copiii de etnie roma care prezinta risc de abandon, si infiintarea a doua centre de tip familial in Craiova, respectiv Schela – Gorj, pentru copii cu virsta cuprinsa intre cinci si zece ani, care nu pot fi dezinstitutionalizati. In desfasurarea acestor activitati vor fi implicate si Directiile de Sanatate Publica, Inspectoratele Judetene de Politie si Consiliul Local Punghina, institutii cu care au fost semnate protocoale de colaborare.

Proiectul urmareste, ca obiectiv strategic, implicarea comunitatilor locale in sustinerea familiilor cu risc de abandon prin organizarea de comitete filantropice in parohiile unde exista asemenea cazuri. Un rol important in infiintarea acestor comitete ii revine Bisericii prin preotul din localitate si familia sa, ca promotori ai ideii de caritate crestina.

In aceste comitete vor fi cooptati reprezentanti ai autoritatilor locale, personalitati, alti lideri formali si informali, precum si alte persoane care pot oferi sprijin. In acest fel, proiectul va contribui la sensibilizarea comunitatilor locale privind problematica abandonului copiilor si la schimbarea de atitudine fata de institutionalizare, ca solutie pentru acesti copii.

Cu ocazia lansarii proiectului, Inalt Prea Sfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Olteniei, adreseaza comunitatilor locale din Arhiepiscopia Craiovei urmatorul mesaj:

„Un copil institutionalizat este un copil abandonat nu doar de familia sa, ci si de comunitatea din care face parte. Noi, comunitatea locala, daca ne-am fi implicat indeajuns, poate am fi reusit sa gasim o solutie pentru a impiedica abandonul, chiar si in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. Nu sintem atit de saraci incit sa nu putem avea grija de copiii nostri. Dragostea pentru aproapele nostru trebuie sa devina o garantie ca nici unul dintre noi, copil, batrin sau bolnav fiind, nu va fi abandonat. Cu ajutorul lui Dumnezeu si prin vointa noastra, putem face ca fiecare comunitate sa devina o mare familie pentru fiecare membru al ei“.

„Initiative comunitare de caritate in judetele Dolj, Gorj si Mehedinti“

Informatii suplimentare se pot obtine de la Biroul de coordonare a proiectului.

Tel. 0251/510.104; e-mail: [email protected].

Persoane de contact: Elena Daniela Tigmeanu, tel. 0745-453.452; Cristian Chiriac, tel. 0740-259.076.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS