21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantii de lubenite au avut un an slab

Comerciantii de lubenite au avut un an slab

Dupa ce au dormit prin piete saptamini intregi ca sa-si vinda marfa, oamenii spun ca abia scot banii pe care i-au investit

Pietele din Tirgu Jiu au fost invadate, ca in fiecare an, de zeci de comercianti de lubenita, veniti din diferite localitati doljene sa-si vinda marfa. Dupa ce au muncit un an, oamenii si-au luat recolta si au plecat prin diferite judete ale tarii, in speranta ca vor obtine un pret mai bun care le va permite sa scoata macar banii pe care i-au cheltuit.

Despre cistig nu prea poate fi vorba, spun cei care se ocupa cu cultivatul pepenilor. Acestia au precizat ca la lubenite se munceste mai mult decit la alte culturi. Pentru a obtine o recolta asa cum trebuie, acestea trebuie sapate de cinci ori intr-un an si irigate.

Cheltuielile nu se termina aici, pentru ca transportul spre pietele de desfacere este foarte scump. Oamenii isi fac calcule cu cit trebuie sa-si vinda marfa pentru a nu iesi in pierdere, dar de multe ori pretul de vinzare se dovedeste a fi mult mai mic. La inceputul verii, lubenita s-a vindut in pietele din Tirgu Jiu cu 15.000 de lei kilogramul. Este adevarat ca la acest pret, cumparatorii erau putini. „La pretul ala se vindeau doar citiva pepeni pe zi“, au spus comerciantii.

„Daca mai scade pretul, mai bine le dau de pomana“

Intre timp, pretul a scazut din ce in ce mai mult, ajungind chiar la 2.000 de lei kilogramul, in cazul pepenilor mai mici. Comerciantii sint nemultumiti, dar nu au ce face si scad pretul, obligati de concurenta.

„Mai ieftin de atit cu cit sa o dam ? Daca mai scade pretul, mai bine le dau de pomana“, a spus unul dintre vinzatori.

In Piata Centrala din Tirgu Jiu, sint zeci de comercianti care dorm de citeva saptamini sub mese.

„Cind am adus primul transport, lubenitele se vindeau cu 5.000 de lei kilogramul. A scazut mult pretul, dar nici asa nu prea sint clienti. A fost un an slab. Cel mai slab din ultimul timp. A fost o ploaie acida care a distrus o parte din recolta. A mers mai bine anul trecut, cind a fost seceta. Nu mai au oamenii bani nici in Gorj. Nu mai sint minerii. Imi amintesc ca, in urma cu patru ani, veneam cu o masina plina si pina seara vindeam jumatate din ea. Anul asta nu cred ca scot ceea ce am cheltuit. Am investit opt milioane intr-un hectar cultivat. Nu mai socotesc si munca mea. Pentru un transport, imi ia trei milioane de lei. Eu stau in piata de doua saptamini. Dorm sub masa. Aici am dormit si cind ploua cu galeata“, a povestit Eugen Goaga, din Mirsani – Dolj.

Comerciantii sint nemultumiti ca administratia pietei nu le pune la dispozitie un spatiu acoperit unde sa-si tina marfa. „Daca ploua de doua ori peste ele si mai stau si o zi in soare, nu le mai cumpara nimeni. Cica sint vechi. Uneori aruncam si 10% din marfa“, au mai spus vinzatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS