15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe este si ce ofera programul SAPARD

Ce este si ce ofera programul SAPARD

Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) este instrumentul financiar de aderare pus la dispozitia tarilor candidate de catre Uniunea Europeana in perioada 2000 – 2006, pentru masuri de sprijinire a agriculturii si dezvoltarii rurale.

Acesta va fi derulat pe baza de proiecte angajate in sectorul public si cel privat si a demarat cu doua masuri prioritare : dezvoltarea prelucrarii si marketingului produselor agricole si dezvoltarea infrastructurii rurale.

In cadrul programului de dezvoltare a prelucrarii si marketingului produselor agricole sint vizate proiectele de imbunatatire a performantelor industriei agro-alimetare. Se au in vedere diversificarea gamei de produse, sporirea calitatii si a marketingului produselor agricole.

Se accepta proiecte din domeniile: lapte si produse lactate; carne si poduse din carne; legume, fructe si cartofi; vinificatie; piscicultura.

Pentu proiectele din aceasta categorie, finantarea se poate face din maximum 50% ajutor public nerambursabil, restul capitalului necesar fiind procurat din surse private.

Valoarea minima a unui proiect este de 30.000 de euro, cea maxima fiind de 2.000.000 de euro.

Valoarea finantarilor asigurate de UE in perioada 2000-2006, in cadrul programului SAPARD depaseste 631.000.000 de euro.

Data limita pentru depunerea proiectelor la Birourile Regionale SAPARD este 31 august 2002.

In cadrul masurii de dezvoltare a infrastructurii rurale sint vizate proiectele de: constructia si modernizarea drumurilor si podurilor locale comunale; constructia si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa potabila; constructia de sisteme de canalizare a apei prin investitii legate de statii de tratare a apei.

Valoarea ajutoarelor publice nerambursanile este de peste 102.000.000 de euro, din care pi-na la 75% suportate de Uniunea Europeana.

Valoarea minima a unui proiect este de 100.000 de euro, cea maxima, de 1.000.000 de euro.

Beneficiarii proiectelor vor fi consiliile locale ale comunelor din Romania, asociatii de tip partenerial, cu statut juridic, intre consiliile locale ale comunelor din Romania.

Cererile de finantare pot fi depuse la Birourile regionale SAPARD pina la 31 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS