12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Grasimea care ucide

Grasimile sint necesare derularii proceselor vitale din organism. Intre da si nu, hotaritoare este cantitatea.

In ce consta pericolul consumului acestora? Excesul de grasimi si absenta fibrelor alimentare din hrana – acest „duo mortal“ – genereaza boli grave: cardiopatie ischemica, litiaza biliara, constipatie, apendicita, cancer de colon, de sin, de prostata si lista poate continua.

Intoleranta pe care organismul o resimte la consumul de grasimi depaseste un cuantum de o treime din totalul caloriilor vizind tocmai greutatea de a le prelucra. Intr-o asemenea situatie, se dezvolta procesul de arteroscleroza, adica se rigidizeaza si se ingusteaza arterele.

Excesul de grasimi determina cresterea viscozitatii si aderentei singelui, incetineste circulatia si alipeste globulele rosii una de alta intocmai ca monedele dintr-un fisic. In aceasta stare agregata, globulele rosii sint incapabile sa se incarce la capacitatea maxima cu oxigen si sa navigheze prin capilarele microscopice. Private de oxigen si de celelalte substante nutririve, celulele organismului devin tot mai susceptibile la lezare, imbolnavire si moarte.

Ceea ce este mai grav, majoritatea alimentelor bogate in grasimi sint incarcate si cu colesterol, substanta care lezeaza peretii interiori ai arterelor.

Care este reactia organismului?

Organismul reactioneaza prin acoperirea acestor leziuni cu celule. In conditiile prezentei in singe a excesului de grasimi si de colesterol, organismul aplica tot mai multe bandaje de acest fel, unul peste altul, pina ce se formeaza placile ateromatoase. Atunci cind aceste placi cresc suficient de mult incit se ingusteaza si apoi obtureaza arterele coronare (care hranesc inima), apare infarctul miocardic.

Cind acest fapt se petrece in arterele care hranesc creierul, se produce accidentul vascular cerebral.

Sint grasimile vinovate de aparitia cancerului?

Unii produsi secundari ai digestiei grasimilor creeaza terenul prielnic aparitiei si proliferarii anarhismului celular. Atunci cind peretii intestinului gros nu sint protejati de fibre alimentare, grasimile produc deseori iritatie si inflamatie – preludiul colitei si al cancerului de colon.

S-a demonstrat stiintific ca excesul de grasimi din singe inhiba productia de celule cu rol imunitar, ceea ce favorizeaza aparitia altor cancere cu alta localizare.

Nu cred sa mai fie o noutate pentru cineva ca hrana cu un continut crescut de grasime scade eficienta mecanismului insulinic al organismului si conduce la diabet. In plus, cantitatea de grasimi saturate (solide, de origine animala) din alimentatie afecteaza puternic nivelul colesterolului sanguin.

Ce este de facut? Trebuie sa consumati mai multe fibre alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS