27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDincolo de educatia cu bita

Dincolo de educatia cu bita

„Bataia este rupta din Rai“ este o zicala veche romaneasca pe care foarte multi parinti, adepti ai „corectiei“ educationale, o folosesc ca laitmotiv atunci cind le administreaza copiilor o „lectie“ de viata care lasa cicatrice pe trupurile firave si sechele in suflete.

Multi adulti cred ca dreptul de parinte este un drept de viata si de moarte asupra fiintei pe care au adus-o pe lume. Ca atare, micutul trebuie sa fie in permanenta docil, intelegator, sa nu vorbeasca neintrebat si sa se supuna metehnelor parintesti stapinite de multe ori de aburii alcoolului.

O palma pe obraz poate fi considerata o mingiiere dojenitoare venita din partea unor parinti, dar atunci cind palma este inlocuita cu o curea sau cu un bat, „justitiarul“ este privit de propriul copil ca un monstru.

Indivizii carora cuvintul incest nu le spune pacat, ci satisfacerea unor placeri nu le poti spune nici macar monstri. Cine ii poate judeca sau pedepsi? Justitia are legile ei, dar adevaratul judecator este copilul abuzat. Acel copil a carui viata va fi in permanenta bintuita de loviturile grele primite in copilarie sau de mingiierile nu tocmai parintesti ale tatalui.

In Romania, violenta si abuzurile domestice au fost privite foarte multa vreme ca fiind ceva natural, lucruri despre care nu se vorbeste si care nu privesc decit persoanele implicate. Cite femei care veneau cu ochii invinetiti la serviciu, in urma cu zece ani, aveau curajul sa-si reclame sotul ca au fost batute! Nu recunosteau nici macar in fata colegilor! Iar copiii, primind acelasi tratament, asteptau tacuti si chinuiti de durere sa treaca toanele parintelui.

Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Copii si femei abuzate exista inca, numai ca acum unii dintre ei au curajul sa vorbeasca.

In urma unui studiu efectuat luna trecuta de Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania privind violenta in familie, s-a reliefat faptul ca 73% dintre persoanele interogate au fost martorii unei scene de violenta interfamiliala in propria familie sau in afara acesteia, iar principalele victime au fost considerate femeile si copiii, principalele cauze fiind consumul de alcool, urmat de saracie si educatie. 39% dintre subiecti au considerat ca abuzul cel mai frecvent intilnit in familii este cel fizic, iar 18% au gasit abuzul sexual cea mai grava forma.

Si totusi, peste 60% dintre persoanele implicate in realizarea studiului au considerat ca violenta domestica nu este o caracteristica a poporului roman. Romanii nu si bat copiii, nici nu ii agreseaza sexual! Ar fi bine, dar afluxul de cazuri mediatizate pare sa conteste acest lucru.

O mina intinsa pentru a apara

Lupta demarata de autoritati si ONG-uri impotriva violentei conjugale a dus la deschiderea unor centre de consultanta unde persoanele abuzate pot cere consiliere la adapostul anonimatului.

In judetul Dolj, Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului intentioneaza sa deschida doua centre de plasament de urgenta, destinate copiilor abuzati. Acestea vor fi organizate in doua apartamente, proiectul fiind realizat cu finantare externa.

In vederea unui sprijin eficient, pentru copiii abuzati vor lucra asistenti sociali, sociologi, juristi specializati in violenta conjugala.

Centrele vor functiona dupa un sistem asemanator „Centrului maternal“, oferindu-le micutilor abuzati o locuinta sigura – ce-i drept, provizorie – pina la rezolvarea situatiei acestora si gasirea unui adapost permanent.

Ar fi firesc ca un copil sa se dezvolte intr-o familie normala, in care cuvintul bataie nu este folosit niciodata, iar incestul isi gaseste locul doar in dictionar. Pentru ca, indiferent de cite centre de consiliere ai deschide, de citi parinti acuzati s-ar afla dupa gratii, nimeni nu va putea sa stearga trecutul sau sa scoata cicatricele din suflet!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS