16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate12 suflete in trei camere

12 suflete in trei camere

• Singura sursa de venit a familiei Matea o reprezinta alocatiile copiilor • Primaria Malu Mare nu le da ajutor social pentru ca nu au zece clase • Copiii sint nevoiti sa mearga la scoala in satul vecin pe jos, pentru ca nu au bani de bilete

La mai putin de zece kilometri de Craiova, in satul Preajba, familia Matea isi duce existenta in conditii greu de imaginat. Viorica si Florin Matea au sapte copii: cel mai mic are trei luni, iar cel mai mare este la scoala, in clasa a IV-a. In aceeasi casa mai locuiesc cei doi frati ai Vioricai si mama ei, Aurelia Matea.

Nici un membru al familiei nu lucreaza, pentru ca nu are unde. Viorica Matea spune ca nu a lucrat niciodata, iar sotul sau mai lucreaza cu ziua. Pamint nu au, iar ca sa poata face focul la iarna, se duc pe cimp si string coceni. Singura sursa de venit o constituie alocatiile copiilor, deci putin peste un milion de lei. Din acesti bani trebuie cumparat tot ceea ce este nevoie intr-o locuinta: ulei si zahar, chibrituri sau faina.

„Nu avem ajutor social pentru ca nu am zece clase“

Desi au un venit mediu de aproximtiv 100.000 de lei pe membru de familie, Legea 416/2002, privind venitul minim garantat, nu este aplicata si in cazul familiei Matea. Viorica spune ca s-a dus de nenumarate ori la Primaria Malu Mare pentru a cere ajutor social, dar nu a obtinut nimic:

„Daca ne ducem la primarie sa cerem ajutor social, ne dau afara si rid de noi. Primarul zice ca nu am zece clase si nu-mi poate da ajutor social. Ultima data mi-a zis ca nu am platit paza in sat si din cauza aia nu-mi da ajutor social. Dar putem sa muncim in folosul primariei, iar cind ne dau ajutorul social platim si paza, ca nu avem bani.“

Mama Vioricai, Aurelia Matea, spune ca s-ar duce oricind la munca, dar nu are unde: „Eu m-as duce cu cea mai mare placere sa muncesc, dar daca nu am unde… Am avut pensie de urmas, dar copiii nu s-au mai dus la scoala si acum nu mai am nici un venit“.

„Astazi mincam dovlecei, iar miine – ciuperci si rosii“

Din cauza lipsei de bani, familia Matea nu poate asigura o alimentatie corespunzatoare copiilor, de multe ori acestia fiind nevoiti sa se culce nemincati: „Astazi au mincat ciorba de dovlecei, iar miine mincam ciuperci ca a plouat si s-au facut, dar ne este frica sa nu imbolnavim copiii. Acum, fratii mei sint pe balta, sa prinda peste, iar daca sint ghinionisti si nu prind nimic, se culca si cu burta goala“, spune Viorica Matea, mama celor sapte copii.

Energia electrica a fost taiata in urma cu aproape un an pentru ca nu au putut sa achite datoria de 900.000 de lei pe care o aveau la SC ELECTRICA, iar copiii care merg la scoala sint nevoiti sa-si faca temele la lumina lampii. Viorica spune ca invata destul de bine pentru conditiile pe care le au: „Ei merg la Scoala de la Facai si nu avem bani pentru bilet de autobuz. De multe ori sint nevoiti sa mearga pe jos, iar iarna trecuta s-au imbolnavit din cauza frigului. Dar trebuie sa mearga la scoala, pentru ca altfel nu mai luam alocatia“.

Situatia membrilor acestei familii nu este insa singulara, iar pentru ca nu primesc nici un fel de ajutor din partea autoritatilor competente, lor nu le ramine decit sa spere ca „miine va fi mai bine“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS