15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii disponibilizati nu se grabesc sa-si intocmeasca dosarul de somaj

Minerii disponibilizati nu se grabesc sa-si intocmeasca dosarul de somaj

Datoriile CNLO catre asigurarile sociale si somaj nu-i vor afecta pe fostii mineri

Minerii disponibilizati din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia(CNLO) intirzie depunerea dosarelor pentru somaj. In luna precedenta, doar 300 din cei 1.100 de mineri disponibilizati au depus actele necesare la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj.

„Ne asteptam la o avalansa de dosare pe care sa le inregistram. Luasem si masuri speciale in acest sens. Ca sa nu se mai deplaseze oamenii la sediul AJOFM din Tirgu Jiu, am trimis echipe in teren, la Motru, la Rovinari, care sa ia aceste dosare. Motivul intirzierii nu-l constituie faptul ca fostii mineri isi cauta de lucru si de accea ar amina incasarea somajului. Stringerea tuturor actelor necesare este anevoioasa si multi nu se grabesc pentru ca au din ce trai dupa ce au primit sumele compensatorii. Somajul se incaseaza incepind cu luna in care au fost depuse actele“, a spus Claudiu Bocean, purtatorul de cuvint al AJOFM Gorj.

Desi CNLO detine 90% din datoria de 7.000 de miliarde de lei pe care o inregistreaza societatile gorjene la bugetul asigurarilor sociale si somaj, fostii mineri isi vor primi lunar banii cuveniti dupa ce isi vor depune dosarul de somaj.

„CNLO se afla in executare silita si pe citeva dintre bunuri s-a pus si sechestru. Legea prevede ca, in astfel de situatii, fostii angajati ai societatii au dreptul la somaj pentru ca in perioada in care au lucrat li s-a retinut 1% din salariu in acest scop“, a mai spus reprezentantul AJOFM.

Minerii care vor alege sa primeasca ajutor de somaj vor beneficia lunar de 1.315.000 de lei, pe o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, in functie de vechime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS