15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdevarul despre Ion Antonescu si pogromuri

Adevarul despre Ion Antonescu si pogromuri

Elie Wiesel i-a cerut ieri presedintelui Ion Iliescu sa spuna romanilor adevarul in legatura cu trecutul, referindu-se la Ion Antonescu, la pogromurile de la Iasi, din Bucovina si Basarabia, astfel incit Romania sa se poata confrunta cu trecutul ei de o maniera curajoasa, ceea ce nu o va pune intr-o postura jenanta.

„V-as ruga sa faceti anumite lucruri – pe care poate ca le-ati facut, dar eu nu stiu – sa va indrumati poporul, sa va invatati poporul in numele adevarului si al amintirii, spunind lucruri care poate ca au fost spuse, dar nu suficient de clar in legatura cu trecutul, pentru ca trecutul e bun, dar nu intotdeauna in totalitate bun“, a afirmat Wiesel. El a adaugat ca Ion Antonescu face parte si el din trecut si ca, din nefericire, exista inca anumite persoane care il glorifica.

„Atunci cind citesc in ziare sau cind vad la televizor emisiuni despre un partid care il cultiva inca pe Antonescu ma doare nu neaparat pentru mine, ci pentru dumneavoastra, care sinteti prietenul meu“, i-a spus Wiesel lui Iliescu.

El a amintit ca, in urma cu doua saptamini, presedintele Jacques Chirac a afirmat ca Franta i-a ajutat pe germani sa-i extermine pe evrei. „Cum toata lumea de acolo, reprezentantii administratiei, jurnalistii, toti erau francezi, totul s-a spus in franceza. Dar eu eram roman, eu eram parte a Romaniei si stiu cind ma gindesc la pogromurile de la Iasi, din Bucovina, din Basarabia, stiu ca nu sinteti dumneavoastra, dar era Romania care a ucis, a ucis, a ucis“, a mai spus Wiesel.

Elie Wiesel a apreciat ca presedintele Iliescu ar trebui sa spuna romanilor: „Retineti, tineti minte ca e posibil ca o natiune sa greseasca. Eu insa nu cred in vina colectiva si nu cred in pedeapsa colectiva, pentru ca doar cei vinovati sint vinovati, iar copiii sint nevinovati, ei sint copii. Asa ca a le spune adevarul nu va pune Romania intr-o situatie jenanta, ci, dimpotriva, va crea un climat care, de fapt, sa-i respinga pe acesti fanatici, care cred in discriminare, intoleranta, ura“, a declarat Wiesel.

Presedintele Iliescu a declarat, la rindul sau, ca este de acord cu afirmatiile lui Wiesel si ca intoleranta, fanatismul, barbaria nu au nici culoare politica, nici etnie, nici nationalitate, fiind manifestari antiumane. „Este datoria noastra sa ne opunem acestor manifestari, acestor degenerari ale comportamentului“, a mai spus Iliescu.

Intrebat daca va atentiona PRM din acest punct de vedere, seful statului a raspuns: „Aici nu este vorba de atentionare. Nu este vorba de un caz izolat, particular, al unei persoane sau al unei grupari. Este vorba de un mod de gindire si de manifestare, care are si alte forme de expresie si solutia este una singura: sa facem sa fie respectata Constitutia democratica a tarii, respectata si impusa legea, sa consolidam structurile si comportamentul democratic in societatea romaneasca si sa aplicam legea impotriva tuturor manifestarilor de fanatism, de intoleranta, de exclusivism, care imping spre manifestari extreme“.

Iliescu a apreciat ca incercarea unora de a-l glorifica pe Antonescu reprezinta o lipsa de discernamint politic si de raspundere nationala.

El a mai spus ca personalitatea lui Ion Antonescu este contradictorie. „Sigur ca are si unele merite in reprimarea rebeliunii legionare din 1941 si ca in a doua parte a razboiului, din ratiuni politice, nu a marsat si nu a cedat la presiunea germanilor pentru curatarea etnica si pentru expulzarea si deportarea evreilor in lagarele germane“, a afirmat seful statului.

El a amintit si raspunderile politice care ii revin lui Antonescu pentru masurile represive din prima parte a razboiului si pentru pogromul de la Iasi, pentru actele represive pe teritoriul Basarabiei si Transnistriei si pentru antrenarea Romaniei intr-un razboi care ar fi putut fi pentru Romania un moment de disparitie ca stat, daca nu ar fi existat actul politic de la 23 august 1944. Intrebat cum comenteaza faptul ca in unele localitati din Romania consilieri locali PSD au refuzat sa aprobe schimbarea titulaturii strazilor care poarta numele lui Ion Antonescu, Iliescu a raspuns: „Am auzit si este inadmisibil. Asa ceva dezaprob.“

Intrebat daca va sugera premierului sa renunte la fotografia lui Antonescu expusa in galeria fostilor prim-ministri ai Romaniei de la Palatul Victoria, presedintele Iliescu a precizat ca Antonescu nu poate fi scos din istorie, asa cum nici Hitler nu poate fi scos din istorie. „Este o prezentare pur si simplu expozitiva a tuturor fostilor prim-ministri ai Romaniei. Vorbind despre istoria Germaniei si mentionind ca o vreme cancelar al Germaniei a fost Hitler, asta nu inseamna a-l reabilita pe Hitler. Inseamna a mentiona si raspunderea germanilor care l-au ales pe Hitler si au facut din el cancelarul Germaniei“, a afirmat Iliescu.

Presedintele Ion Iliescu l-a decorat pe Elie Wiesel cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter pentru rolul important pe care l-a avut in promovarea pacii in lume, precum si pentru recuperarea traditiilor de coeziune interetnica si interculturala specifice orasului sau natal, Sighet.

Iliescu: Americanii de origine romana, fosti gardieni in lagarele naziste, trebuie judecati in SUA

Presedintele Ion Iliescu a declarat ca cetatenii americani de origine romana care au lucrat in lagarele naziste nu ar trebui expulzati in Romania, ci judecati in Statele Unite. „Nu este o solutie sa-i expulzeze din America in Romania. Ei au slujit ca gardieni ai armatei germane si ai Gestapoului german. Sint de vreo 50 de ani cetateni americani. Cred ca Statele Unite trebuie sa-i judece si instantele judiciare ale Statelor Unite sa o faca“, a afirmat presedintele Iliescu.

Elie Wiesel a declarat ca acestia trebuie judecati fie in SUA, fie in Romania. „Cei care au comis crime impotriva umanitatii si cei care i-au ajutat trebuie judecati, trebuie adusi in fata justitiei“, a mai spus Wiesel.

Pina acum, doi fosti gardieni in lagarele naziste, de origine romana, au fost expulzati in Romania in urma unor decizii ale instantelor americane, iar in cazul unui al treilea autoritatile SUA au inceput demersurile pentru retragerea cetateniei americane.

Premierul Adrian Nastase a anuntat, in urma cu o saptamina, ca guvernul va elabora o reglementare privind interzicerea expulzarii in Romania a persoanelor judecate pentru activitati naziste. Nastase a precizat ca a solicitat ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, sa elaboreze un proiect de lege prin care sa se interzica expulzarea spre Romania a persoanelor judecate pentru activitati naziste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS