12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMembri marcanti ai PSD fac afaceri profitabile cu CNLO

Membri marcanti ai PSD fac afaceri profitabile cu CNLO

• Expertul guvernamental Dan Ilie Morega conduce o firma de reparatii utilaj minier, iar sotia si fiul subprefectului de Gorj sint in fruntea unei societati care vulcanizeaza benzi pentru transportul carbunelui • „Nu pot sa neg ca aceste persoane se bucura de o anumita influenta“

Mai multe firme din judetul Gorj care deruleaza afaceri cu Compania Nationala a Lignitului Oltenia sint conduse fie de catre membri marcanti ai PSD, fie de rudele acestora, fie de persoane cu influenta la guvern. In aceasta situatie este expertul guvernamental Dan Ilie Morega, care este presedintele Consiliului de Administratie al SC AMORIM SA, unitate care are in prezent un contract cu CNLO, precum si firma TREFO SRL, care este condusa de catre ElisabetaVilceanu, sotia subprefectului de Gorj, Eugen Vilceanu.

Emil Huidu, presedintele Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), solicita sprijinul guvernului pentru a se reglementa problema compatibilitatii unor persoane care fac afaceri cu CNLO si care in acelasi timp ocupa functii publice. Partenerii de traditie ai CNLO care aveau ca obiect de activitate repararea utilajelor miniere sint acum la concurenta cu anumite societati care au inceput sa cistige licitatiile tinute de CNLO, din cauza preturilor mai mici pe care le practica. Din cauza acestei situatii, AMORIM, condusa de expertul guvernamental Dan Morega, a ajuns sa nu mai cistige licitatii, la fel ca si Uzina de Reparatii din Motru si Grimex Tirgu Jiu, adica fostii parteneri de afaceri ai Companiei. Locul acestora a fost luat fie de firme puternice din tara, fie de firme autohtone, cum ar fi societatea TREFO a subprefectului de Gorj, Eugen Vilceanu, acesta trecindu-si firma pe numele sotiei. O alta firma este si ROMINEX SA din Timisoara, condusa de Teofil Ghirasim, fostul director de la AMORIM si finul fostului director adjunct al CNLO, Nicolae Bercea. In luna iunie a fost creata firma REMONT, tot pentru activitati in domeniul mineritului. Din aceasta face parte si Dan Vilceanu, fiul subprefectului.

„Sa faca ordine partidul de guvernamint!“

Subprefectul de Gorj recunoaste ca detine o firma care se ocupa de vulcanizarea benzilor care transporta carbune. Eugen Vilceanu considera ca firma sa este in topul celor care executa vulcanizari de benzi si ca de multe ori nu a obtinut atitea lucrari cite era indreptatit sa ia. „Daca o firma ofera un pret mai mic, poate CNLO sa nu o accepte? AMORIM are un contract cu noi si nu merge bine deloc. Toata lumea are dreptul sa participe la licitatii. Nu pot sa neg ca aceste persoane se bucura de o anumita influenta. Sa faca ordine partidul de guvernamint in domeniul asta al compatibilitatii si sa o spuna clar“, a spus Emil Huidu. In replica, subprefectul Vilceanu a declarat:

„Este o incompatibilitate negativa. Eu am dreptul sa mi se dea lucrari in functie de calitate, din moment ce firma ocupa locul I. Nu exista nici o incompatibilitate“. In ceea ce il priveste pe expertul guvernamental Dan Morega, acesta si-a facut publica pozitia: „Asistam la furtul mascat al banului public de catre zeci de firme-ventuza care peste noapte au inceput sa fie parteneri cu CNLO. Ceea ce este grav este ca, daca pina in 1995 CNLO lucra cu uzine de reparatii care au fost transformate in societati comerciale cumparate de salariati, acum au aparut alte firme. Si-au facut aparitia tot felul de indivizi si societati precum TREFO, a subprefectului, sau ROMINEX din Timisoara. Aceasta firma realizeaza import de piese pe care CNLO l-ar putea face direct. Banii iau calea Timisoarei parasind judetul. Alta forma de scurgere a banilor sint preturile de dumping practicate la licitatii. Toate acestea au fost sesizate la guvern.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS