12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii nu se grabesc sa cumpere moneda europeana

Oltenii nu se grabesc sa cumpere moneda europeana

Piata valutara din Europa este in fierbere. De cind moneda unica euro a preluat stafeta pe pietele valutare, respectiv de luni, 15 iulie, dolarul este intr-o deriva continua. Reprezentantii caselor de schimb valutar spun ca populatia a cumparat mai multi dolari decit in saptaminile anterioare.

„In aceasta saptamina «de foc», care a avut un puternic impact pe pietele valutare din toata lumea, ca urmare a deprecierii dolarului american fata de euro, tranzactiile de la noi nu au cunoscut mari schimbari si au urmat, practic, cursul obisnuit al zilelor anterioare“, a spus operatoarea unei case de schimb valutar.

„Tot dolarul este cea mai cumparata «marfa» a noastra“, a declarat operatorul unei alte case de schimb nebancare care, cu o zi inainte, schimbase de trei ori intr-o zi cursul valutar afisat din cauza cererii.

Slatinenii nu s-au grabit sa-si cumpere euro

Nici valutistii particulari care isi fac veacul in fata magazinului „Vacanta“ din Slatina nu au motive sa fie prea bucurosi. Conform celor spuse de ei, slatinenii parca nici nu ar fi auzit de „victoria“ monedei unice asupra dolarului. „Saptamina trecuta am vindut peste 7.000 de dolari si doar vreo sapte sute si ceva de euro. Iar zilele acestea a mers tot cam asa. Euro, deocamdata, nu merge la noi!“, spunea unul dintre valutisti. De o aceeasi parere sint si specialistii din domeniu. Constantin Vochin, directorul sucursalei judetene a Bancii Romane pentru Dezvoltare Olt, a declarat ca dominatia monedei europene nu va dura prea mult si aceasta deoarece puterea economica a tarii nu este indeajuns de mare pentru a sustine o asemenea stare de fapt. Cu toate acestea, casele de schimb valutare din Slatina, ca si cele ale bancilor comerciale au continuat sa afiseze si ieri cotatii mai mari pentru euro in raport cu dolarul. Astfel, cursul pentru un euro era de 32.800 de lei la cumparare si 33.800 de lei la vinzare, in vreme ce pentru un dolar se cereau 32.600 de lei la cumparare si 33.000 de lei la vinzare. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri un curs de 33.857 de lei pentru un euro si 32.026 de lei pentru un dolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS