6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLubenitele au deschis sezonul comertului pe asfalt

Lubenitele au deschis sezonul comertului pe asfalt

O data cu aparitia comerciantilor de pepeni, trotuarele din fata pietelor s-au transformat in adevarate tarabe. Pentru ca spatiile destinate circulatiei pietonilor sint pline cu gramezi de lubenita, carucioare si tot felul de culcusuri in care comerciantii isi peterec noptile, oamenii sint nevoiti sa circule pe carosabil, facind slalom printre masini.

Comerciantii spun ca nu este placut sa-ti desfaci marfa pe o bucata de asfalt, riscind sa fi furat sau calcat in picioare si pentru asta sa platesti si taxa: „Nu este vina noastra ca stam pe strada. Daca nu sint locuri in piata, unde sa ne ducem? Ar trebui sa se organizeze spatii speciale pentru vinzarea fructelor de sezon. Asa ni se percepe taxa pentru marfa, dar nu ni se ofera nici un fel de facilitati“, spune Ion P., producator agricol din Motatei.

Din cauza afluxului mare de comercianti, pietele sint pline de deseuri, tomberoanele amplasate in aceste zone devenind insuficiente. Locatarii din zona pietelor spun ca, pe linga faptul ca nu pot circula pe trotuare, nu pot dormi noaptea din cauza mirosurilor pestilentiale emanate de deseurile din piata. „Cind se strica, lubenita degaja un miros ingrozitor. De cind a inceput sezonul si au aparut vinzatorii de pepeni nu mai putem lasa un geam deschis. Este cumplit si aceasta situatie dureaza de ani de zile“, spune Vasile Dogaru, locatar din zona garii.

Autoritatile locale sint neputincioase in fata comertului stradal, pentru ca numarul pietelor din oras este insuficient, iar pentru amenajarea unor noi spatii destinate comertului agroalimentar este nevoie de bani.

„Stim ca sint probleme, dar nu prea exista solutii pentru ca astea sint pietele din oras. Oamenii trebuie sa-si vinda si ei marfa. In unele zone am incercat sa le creem anumite conditi, spre exemplu in zona Spitalului Clinic nr.1. Acolo gardul se poate muta pentru ca vinzatorii sa nu mai stea pe trotuar, ci pe spatiul verde din zona. Din pacate, anul acesta nu am primit sprijin din partea conducerii unitatii spitalicesti“, spune Antonie Solomon, viceprimar al Craiovei.

Cum comertul craiovean este deocamdata departe de a se desfasura in conditii civilizate, locuitorii orasului – simpli comercianti, cumparatori sau trecatori – nu au decit sa astepte cu rabdare ziua in care pe trotuarele orasului nu vor mai fi gropi, gunoaie sau zarzavat; pietele vor fi utilate corespunzator; strazile din oras vor avea canalizare…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS