16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanicula a biruit chiar si boala din spitale

Canicula a biruit chiar si boala din spitale

Aflata abia la jumatatea lunii iulie, Craiova naduseste din greu, lasind sa-i curga transpiratia acra prin autobuze ruginite, taxiuri fierte de soare, strazi imputite sau parcuri aglomerate. Nicaieri o adiere racoroasa, niciunde un loc de tras sufletul si… o gura de aer curat. Peste tot, praf, zapuseala, mizerie. Peste tot, oameni toropiti, uscati de sete.

Nici in spitale lucrurile nu stau mai bine. Iar in aceasta privinta Spitalul Clinic nr. 1 din Craiova bate toate recordurile: supraaglomerat, incins de canicula pina in temelii, cu bolnavii prabusiti pe paturile umede ori pe vreo scara dosnica. Barbatii au renuntat de mult la bluzele de pijama si se plimba de la un etaj la altul, cu pantalonii sumesi pina la genunchi. Se pitesc care pe unde apuca, pe la vreo rascruce de coridoare, sa-i prinda curentul pe la ceafa. Nici de tigari nu le mai arde: stau pe scaune imbracate in vinilin lipicios sau pe trepte slinoase si se sterg pe frunte cu dosul palmei. Femeile se descurca mai greu cu camasile lor de noapte lungi pina aproape de glezne. Isi fac vint cu vreo coperta de revista sau o bucata de cirpa udata la robinet. Cei neputinciosi zac aproape goi pe paturile transpirate. In geamuri au atirnat paturi, cearceafuri si ziare, sa mai potoleasca din prapadul soarelui.

„Ne coacem aci! Frigider n-avem, apa rece nu ne dau si eu sint bolnava, nu pot sa ma duc pina in piata sa cumpar apa minerala. Si sintem cinci cu toate in salon. Cind ne trezim dimineata, nici nu mai putem sa respiram“, spune Eleonora D., de 62 de ani, internata de trei zile. Mirosurile grele au invadat toate cotloanele spitalului, desi ferestrele nu s-au mai inchis de saptamini intregi. Ce folos, cind aerul tot incins e, fie afara, fie inauntru.

Incredibil, dar adevarat:

si medicii transpira

Personalul medical „se bucura“ de aceleasi conditii. In halatele lor neaparat albe, medici, asistente si infirmiere isi zvinta transpiratia cu vreo bucata de tifon mototolita prin buzunare. Ii vezi cautindu-si in cursele interminabile dintre operatii si vizite prin saloane cite un loc mai racoros unde sa prinda puteri. Pe urma pleaca iar la munca mai transpirati si mai obositi decit inainte.

„Acestea sint conditiile, nu avem ce sa facem. Nimanui nu-i convine. Deocamdata, insa, spitalul nu-si permite instalatii de aer conditionat care sa acopere toate necesitatile. Si noi, si bolnavii trebuie sa acceptam situatia asta, ca ne place sau nu“, spune Felicia N., asistenta medicala.

Sintem abia in luna iulie. Canicula ne sufoca pe toti, ne seaca de puteri. Dogoarea soarelui topeste tot in jur, ferestrele ard, gata sa ia foc. In Spitalul Clinic nr.1 din Craiova, sute de persoane se lupta cu boala si cu temperatura ridicata. Afara, in curte, doar citiva… indivizi isi permit sa apeleze la toate mijloacele de infruntare a caldurii. Zi si noapte stau acolo, sub cerul liber.Trintiti pe iarba, cu camasile descheiate si fustele ridicate, isi toarna cite o sticla de apa pe ei si apoi isi vintura hainele. Copiii, goi pusca, se tavalesc pe jos. Din joaca lor se opresc doar citeva clipe, sa-si satisfaca nevoile… Nu prea departe, la doar un metru-doi… oricum e prea cald, vintul nu bate ca sa plimbe mirosul de colo-colo… Si apoi, cu atita soare, se usuca repede…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS