21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri diverse

Energia electrica exportata anul acesta va fi dubla fata de 2001

Societatea Hidroelectrica va exporta, pina la sfirsitul anului, o cantitate dubla de energie electrica fata de cea prevazuta initial, in urma incheierii unor contracte suplimentare de livrare a electricitatii in Grecia. Surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) au afirmat ca Hidroelectrica trebuia sa exporte in acest an o cantitate de 1.000 gigawati ora (GWh), dar a livrat deja aceasta cantitate pina la sfirsitul lunii mai. Productia anuala de energie a Hidroelectrica a fost estimata, pentru 2002, la 14.200 GWh, iar in conditiile in care ritmul livrarilor lunare va fi pastrat la nivelul de circa 200 de GWh, atunci la sfirsitul anului cantitatea totala exportata va ajunge la 2.400 GWh, echivalentul a circa 5% din consumul anual de electricitate a tarii. Totodata, la o valoare medie de 27.000 de dolari/GWh exportat, Hidroelectrica ar putea incasa circa 65 de milioane de dolari din livrarile de energie la export. Oficialii societatii Hidroelectrica si cei ai Ministerului Industriei au aratat, de mai multe ori, ca exporturile de energie sint necesare in contextul finantarii lucrarilor de modernizare a Centralelor Hidroelectrice I si II de la Portile de Fier, a caror valoare totala a fost estimata la circa 300 de milioane de dolari.

Au scazut investitiile Uniunii Europene

Dupa nivelul record inregistrat in anul 2000, investitiile directe ale Uniunii Europene in statele din restul lumii au consemnat o puternica scadere in anul trecut, de 37%, pina la 202 miliarde de euro, in vreme ce investitiile unor terte tari in interiorul Uniunii s-au diminuat cu 39%, cifrindu-se la 97 de miliarde de euro. Potrivit Eurostat, biroul de statistica al Comunitatii Europene, in urma cu un an, fluxurile de capital inspre UE s-au majorat cu 61% fata de anul precedent, iar sumele investite de tarile europene in afara granitelor Uniunii au consemnat un avans de 13%. Uniunea Europeana continua sa fie un investitor net in restul lumii, fapt dovedit si prin diferenta dintre investitiile plasate si cele atrase, de 164 de miliarde de euro in anul 2000, suma reprezentind 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB), si de 105 miliarde de euro in anul 2001, adica 1,2% din PIB. Statele Unite si-au mentinut si anul trecut statutul de principal partener al Uniunii Europene, in conditiile in care mai mult de jumatate din investitiile extracomunitare au fost realizate in economia americana. La rindul lor, investitiile Statelor Unite in UE au reprezentat 55% din totalul sumelor atrase de cele 15 tari membre din terte state.

FMI ar putea interveni impotriva devalorizarii dolarului

Fondul Monetar International (FMI) ar putea solicita coordonarea pe plan global a ratelor de schimb valutar in cazul in care pietele valutare vor continua sa exercite presiuni asupra dolarului american. Directorul executiv al institutiei, Horst Koehler, s-a aratat precaut in a recomanda o astfel de interventie, dar a spus ca, in cazul unei deprecieri rapide, intr-o maniera haotica, „absenta unei interventii ar fi o reactie gresita“. Pe de alta parte, Koehler a salutat recenta scadere a dolarului si aprecierea monedei unice europene, afirmind ca deviza americana era supraevaluata. Cu toate acestea, directorul FMI si-a exprimat scepticismul in ceea ce priveste posibilitatea ca dolarul sa intre in cadere libera, pentru ca Europa nu reprezinta inca o alternativa la Statele Unite, ca sursa de crestere economica. Directorul executiv al FMI a declarat ca statele in curs de dezvoltare si cele sarace nu trebuie sa se simta amenintate de actuala instabilitate financiara creata de colapsul unor companii precum grupul energetic Enron sau cel de telecomunicatii WorldCom, considerati factori de subminare a increderii. Koehler a adaugat ca este increzator in capacitatea pietelor internationale de valori mobiliare de a depasit actuala criza de incredere, recunoscind, cu toate acestea, ca aceasta situatie este consecinta euforiei exagerate de la sfirsitul anilor ’90.

Agroturismul este la mare cautare

Numarul turistilor care au facut rezervari la pensiunile din reteaua Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania – ANTREC a inregistrat, incepind cu luna mai, o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu exceptia pensiunilor de pe Litoral, unde cererea este deocamdata relativ redusa. Mioara Stoian, presedintele filialei ANTREC Brasov, a spus ca in zona Bran se observa o majorare atit a numarului de turisti, romani si straini, cit si a duratei sejurului. Cei mai multi dintre turistii care isi petrec concediul in aceasta regiune fac rezervari pentru perioade cuprinse intre 10 si 14 zile, spre deosebire de situatia de anul trecut, cind erau preferate sejururile de cinci-sapte zile. Preturile practicate de pensiunile din reteaua ANTREC in aceasta perioada sint similare cu cele din 2001, variind intre 250.000 de lei si 700.000 de lei de persoana pe noapte. Gradul de ocupare a pensiunilor din zona manastirilor din nordul Moldovei este in prezent de aproximativ 50%, dar conducerea ANTREC estimeaza ca se va ajunge pina la 70-100% in a doua jumatate a lunii iulie si in luna august. Fata de perioada similara a anului trecut, numarul de turisti a crescut cu 10%, tarifele mentinindu-se in jurul valorii de 125.000-300.000 de lei de persoana pe zi, la pensiunile de doua margarete. In plus, in acest an a putut fi remarcata cresterea numarului de grupuri cazate in reteaua ANTREC Suceava. Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania are o retea de 31 de filiale cu peste 2.500 de pensiuni, dintre care aproximativ 30 sint pe Litoral.

Parc industrial romano-austriac

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Camera de Comert a Austriei vor construi in Romania un parc industrial, la propunerea premierului roman Adrian Nastase. George Cojocaru, presedintele CCIR, a spus ca acest proiect va reprezenta o cale si un loc pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri dintre Romania si Austria si ca partea austriaca a apreciat aceasta idee si va asigura know-how-ul si managementul proiectului. Cristoph Leitl, presedintele Camerei de Comert din Austria, a declarat ca primele proiecte privind constituirea parcului vor urma in cursul acestui an: „Daca acest proiect se va bucura de un interes public si, prin aceasta, se va urmari ridicarea nivelului unei anumite zone a Romaniei si daca avem grija sa se investeasca in infrastructura si exista un management, atunci se va pune problema cum vom finanta acest proiect“. Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Austria a fost, anul trecut, de 782,5 milioane de dolari, din care exportul romanesc a reprezentat 341,7 milioane de dolari, iar importul, 440,8 milioane de dolari, pentru anul 2002 valoarea schimburilor comerciale romano-austriece fiind estimata la peste un miliard de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS