Acasă Actualitate ROMTELECOM protesteaza fata de amenda primita de la Consiliul Concurentei

ROMTELECOM protesteaza fata de amenda primita de la Consiliul Concurentei

ROMTELECOM apreciaza ca „neuzuala si injusta“ decizia Consiliului Concurentei privind amendarea companiei si va intreprinde „toate masurile legale necesare“ pentru a-si apara interesele, se arata intr-un comunicat al operatorului national de telefonie fixa.

Conform Deciziei 264 din 4 iulie a Consiliului Concurentei, prin care societatii i s-a aplicat o amenda ca urmare a concluziilor unei investigatii desfasurate de institutie in perioada august 1999-mai 2002.

Comunicatul ROMTELECOM nu precizeaza motivele care au stat la baza declansarii investigatiei si nici cuantumul amenzii aplicate. Consiliul Concurentei a amendat ROMTELECOM cu suma de 800 de miliarde de lei (aproximativ 3% din cifra de afaceri a societatii) si cu aproximativ 15 miliarde de lei firma Global One Communication Romania, pentru incalcarea Legii concurentei.

O clauza ramasa valabila si dupa intrarea in vigoare a Legii concurentei

ROMTELECOM si firma franceza TRANSPAC au infiintat in 1993 – data la care in Romania nu exista o lege a concurentei – societatea pe actiuni Global One Communication Romania, al carei obiect principal de activitate este transmiterea electronica de date, inclusiv servicii de Internet, se mai arata in articol.

Ulterior, prin preluari succesive, firma olandeza Global One Communication Holding BV a intrat in posesia actiunilor detinute de TRANSPAC.

Aceeasi sursa sustine ca la data incheierii asocierii, in 1993, a fost introdusa o clauza in contract prin care cei doi actionari ai Global one Communication Romania se obligau sa nu desfasoare, pentru o perioada de zece ani, activitati aflate in domeniul de activitate al firmei nou-infiintate, clauza care nu a fost modificata dupa intrarea in vigoare a Legii concurentei, la inceputul anului 1997.

In aceste conditii, Consiliul Concurentei a amendat cele doua firme, in urma unei investigatii intiate in 1999, pentru incalcarea prevederilor articolului 5 din Legea concurentei, care stipuleaza ca sint interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatii de agenti economici, orice decizii de asociere sau practici concertate de acestia, care au ca obiect sau pot avea ca obiect restringerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

Exit mobile version