21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea ca legea, dar unde-i cheia de la buda?

Legea ca legea, dar unde-i cheia de la buda?

Unii avocati doljeni s-au gindit sa ureze un alt fel de „La multi ani“ de Ziua Magistratilor, sesizind o serie de nereguli la Judecatoria Craiova. Daca anumite probleme – cum ar fi faptul ca toaletele avocatilor sint tinute inchise – pot fi considerate amuzante, altele – precum nepronuntarea in sedinta publica a hotaririlor judecatoresti – vizeaza incalcari flagrante ale legilor.

Daca esti avocat si ai nefericirea sa te loveasca vreo nevoie pe cind te afli la Judecatoria din Craiova, vei avea surpriza sa constati ca… n-ai unde. Asta pentru ca toaletele avocatilor sint zavorite, iar onorabilii reprezentanti ai justitiabililor au de ales intre a merge pina la barul din colt sa se usureze sau a uda zidul judecatoriei.

„Am ajuns in mileniul III, vrem sa intram in Europa si noi urinam pe garduri, ca n-avem unde“

„La Judecatoria Craiova exista la demisol doua toalete ale avocatilor. Noi sintem insa in pericol de a urina pe noi, pentru ca aceste toalete sint inchise de mai bine de un an si jumatate. Am fost personal de nu stiu cite ori pina acum la fostul presedinte al Judecatoriei, Constantin Diaconu, si la actualul presedinte, Marin Panduru, pentru a ridica aceasta problema, dar nimic nu s-a rezolvat. O data mi s-a motivat ca s-ar fi infundat WC-ul pentru ca o avocata si-a aruncat chilotii in el si mi s-a promis ca va fi desfundat si redat in functiune, dar totul a ramas la stadiul de promisiune. Am ajuns in mileniul III, vrem sa intram in Europa si noi urinam pe garduri, ca n-avem unde“, a declarat av. Nicu Vintila, revoltat peste masura de o asemenea situatie.

Problema a fost adusa la cunostinta si decanului Baroului Dolj, av. Mihail Neagoe. „Este adevarat. Am primit sesizari din partea mai multor avocati ca toaletele lor de la Judecatoria Craiova stau mereu inchise. Am discutat despre asta atit cu fosta, cit si cu actuala conducere a instantei si mi s-a promis ca se va rezolva, in sensul ca o cheie a toaletelor va sta la xeroxul avocatilor, putind fi luata de cei care au nevoie. Insa, din cite mi-au spus avocatii, toaletele sint in continuare zavorite“.

Conducerea Judecatoriei Craiova sustine ca problema s-a rezolvat de mult timp. „Exista o cheie a toaletelor avocatilor care sta la grefierul sef, dar n-a venit nimeni sa o ceara pina acum. Nu-i opreste nimeni pe avocati sa-si faca si o copie dupa cheie. Dar noi n-avem oameni suficienti care sa strige dupa avocati pe holuri: «Mai vrea cineva la baie?»“, a declarat magistratul Marin Panduru, presedintele instantei.

„Niciodata hotaririle nu s-au pronuntat in sedinta publica la Judecatoria Craiova“

Un alt aspect, mult mai grav, care vizeaza activitatea Judecatoriei din Craiova, se refera la nepronuntarea in sedinta publica a hotaririlor judecatoresti.

„Desi atit Constitutia, cit si Legea de organizare judecatoreasca stabilesc expres ca nimeni nu este mai presus de lege, totusi, la Judecatoria Craiova, primii care incalca legea sint chiar judecatorii, cei mai multi aflati in primii ani de activitate. Codul de procedura civila si cel de procedura penala sint categorice: sedintele de judecata sint publice, iar hotaririle se pronunta intotdeauna in sedinta de catre presedintele completului asistat de grefier. La Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova, aceste norme imperative se respecta. La Judecatoria Craiova insa, dintr-o condamnabila comoditate, sub pretextul ca oricum pronuntarile se afiseaza la avizierul din strada, hotaririle nu sint pronuntate in sedinta publica, situatie ce atrage nulitatea acestora“, a afirmat av. Ion St. Diaconu.

Aceleasi acuzatii sint formulate si de av. Nicu Vintila: „Niciodata hotaririle nu s-au pronuntat in sedinta publica la Judecatoria Craiova, cel putin de cind instanta s-a mutat in actualul sediu. Este un dispret total fata de justitiabili“.

Atit Marin Panduru, actualul presedinte al Judecatoriei Craiova, cit si Constantin Diaconu, fostul presedinte, aflat acum la conducerea Tribunalului Dolj, sustin ca hotaririle se pronunta in sedinta publica de fiecare data. „Exista, ce-i drept, cazuri cind nu se pot pronunta in sedinta publica pentru ca justitiabilii au plecat acasa. Daca nu mai este nimeni in sala, nu poate fi citita la pereti hotarirea“, mentioneaza presedintele Marin Panduru. „Daca mai ramine sau nu cineva in sala, asta este o alta problema. Dar judecatorii ar putea macar sa se deranjeze sa mearga pina in sala si sa vada daca pot pronunta sau nu hotarirea in sedinta publica, astfel cum se procedeaza la Tribunal si la Curtea de Apel“, sustine av. Nicu Vintila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS