14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpactul dur al adevarului

Impactul dur al adevarului

Reabilitarea a doar o treime din sistemul de irigatii din judetul Olt este insuficienta

Anul 2002 va ramine cu siguranta in mintea producatorilor agricoli din judetul Olt ca fiind un an „negru“.

Faptul ca in judet s-a reusit pina in prezent reabilitarea a doar o treime din capacitatea totala a sistemului de irigatii (dintr-o suprafata efectiva de 180.000 ha, 58.000 de hectare asigurate cu un sistem de irigatii) face ca seceta sa dea nastere la dezastre.

Astfel, a devenit evident faptul ca in acest an nu se va putea scoate nici macar jumatate din productia obtinuta anul trecut. Cultura de griu este cea mai afectata. Sperantele producatorilor agricoli au fost spulberate de citeva luni bune de prognozele specialistilor de la Directia Generala pentru Agricultura si Industria Alimentatiei (DGAIA) Olt.

Verdictul este clar: mai mult de 1.400-1.500 de kilograme la hectar de griu va fi imposibil de obtinut in Olt. Vremurile de anul trecut, atit de hulite la acel moment prin obtinerea celor 3.600 kg/ha, sint acum rememorate cu nostalgie de agricultorii locali.

Ploile cazute in urma cu o saptamina abia au ajuns pentru „revigorarea“ prasitoarelor, dar nu au dus la o renastere a culturilor importante, cum sint cele de griu si porumb. O alta cultura afectata de seceta este cea de orz (9.500 ha calamitate, din 16.950 ha), sau cea de orzoaica (circa 4.000 de hectare dintr-un total de 7.903 ha).

Daca nu vor primi un pret acceptabil, agricultorii vor pastra griul in hambare

Ca si in anii anteriori, este foarte posibil ca producatorii agricoli particulari sa prefere sa pastreze griul sau porumbul in gospodarii decit sa le ofere pe un pret de nimic procesatorilor giganti din judet, cum ar fi CEREALCOM si COMCEREAL.

Conform informatiilor oferite de directorul CEREALCOM, ing. Pantelie Gramescu, in silozurile din cele noua baze ale societatii sint depozitate in prezent 3,2 tone de orz, trei tone de orzoaica, 70 de tone de rapita si 4,3 tone de griu, maximul ce va putea fi atins in cazul ultimei productii fiind de 8-10 t.

Cit priveste pretul la griu oferit de CEREALCOM, acesta va oscila intre 2.700 si 2.900 de lei per kilogram, dar oferta este valabila numai pentru cumparatorii de cantitati mari, „cu vagonul“. Directorul SC COMCEREAL SA, ing. Fanica Galuscan, a spus: „Deocamdata, vrem sa terminam de vindut griul de anul trecut. In orice caz, avem un stoc destul de mare ca sa satisfacem cererea oricarui potential client“. Depozitele societatii adapostesc acum 6,5 t de griu, 1,2 t de orz si 2,7 t de orzoaica.

In prezent, griul a fost recoltat in judet pe 40% din suprafata totala insamintata (65.000 ha, din 163.000 ha), utilajele agricole fiind la cimp in fiecare zi pentru terminarea lucrarilor. Pretul estimat al unui kilogram de griu nu va depasi in acest an 3.500 de lei, dar nimic nu este sigur. Deocamdata insa, kilogramul de griu se cumpara in Olt cu 3.000-3.100 de lei, in functie de „puritatea“ sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS