Acasă Actualitate Hotii „exploateaza“ din plin sondele de extractie a petrolului

Hotii „exploateaza“ din plin sondele de extractie a petrolului

Cel mai mare producator de titei si gaze naturale din judetul Dolj se afla la Bradesti. Este vorba despre sectiile apartinind Schelei de Petrol Craiova, subordonate PETROM. Exploatarea petroliera de la Bradesti, care include printre altele si 213 dintre cele 220 de sonde productive de pe teritoriul Doljului, a fost deschisa in 1967. Pe vremea aceea se inregistrau productii de 4.000 de tone de titei si gaze naturale, iar preconizarile specialistilor aratau ca sondele ar fi viabile pina prin 2010. In prezent, se fac noi studii in acest sens deoarece se crede ca rezervele de petrol ar fi mult mai insemnate.

Din 1967 pina acum s-au schimbat multe la sectia de extractie de la Bradesti, inclusiv instalatii de separare a titeiului si degazolinare a gazului natural inainte de trimiterea la rafinarii, respectiv la consumatorii locali. Si asta datorita modernizarilor facute in ultima perioada.

Parcul 1 Bradesti, de exemplu, unde se realizeaza purificarea titeiului, a fost modernizat si dat in folosinta anul trecut. Ing. Gheorghe Chirila, directorul Schelei de Petrol Craiova, spune ca rezultatele acestei investitii sint de-a dreptul spectaculoase:

„S-a restrins perimetrul de activitate cu peste 3.000 de metri patrati, am scapat de baltoacele de titei care se formau in incinta din cauza scurgerilor de la vechea instalatie, eliminindu-se totodata pericolul producerii din aceasta cauza a accidentelor ecologice sau de munca, si s-a redus consumul de energie termica necesara pentru tratarea titeiului. Luna aceasta intentionam sa terminam modernizarile si la Parcul 5 Bradesti“.

Componentele de siguranta impotriva eruptiilor sint valorificate ca fier vechi

Multe s-au schimbat la Sectia de extractie Bradesi, insa nimic nu se compara cu furturile din conducte sau chiar de componente ale instalatiilor de extractie care, dupa Revolutie, au proliferat ingrijorator.

Conducerea Schelei de Petrol Craiova este convinsa ca deocamdata nimic nu-i poate opri pe hoti, iar unul dintre motive ar fi faptul ca nu se poate realiza o paza eficienta a sondelor, data fiind suprafata extrem de mare pe care se intind acestea.

„Au ajuns sa fure capete de eruptie sau capete de pompe, componente ale echipamentului de suprafata care asigura protectia sondei impotriva eruptiilor. Singura solutie pentru limitarea furturilor ar fi ca la punctele de colectare a fierului vechi, unde ajung de obicei aceste componente, sa se verifice provenienta acestora“, a declarat ing. Marian Bizdoaca, seful Sectiei de extractie Bradesti.

Sonda servea drept stativ pentru antena TV si cocina pentru porc

O alta problema ar fi amplasarea sondelor. Dupa noua lege de retrocedare a pamintului, multi dintre localnici si-au extins proprietatile pe terenurile cu sonde, unii dintre ei construindu-si casele chiar pe conductele de titei sau gaze naturale.

Un caz iesit din comun a fost cel al unui rom care si-a construit casa linga sonda 2.319, pe care apoi a ingradit-o, construind la baza ei o cocina, in care si-a cazat imediat porcul. Si cum omul deborda de imaginatie, deasupra cotetului a amplasat antena TV.

Marian Bizdoaca isi aminteste ca nu a fost chip sa-l convinga pe rom sa elibereze zona, drept pentru care salariatii sectiei de extractie au fost obligati sa devieze conducta si sa renunte la sonda.

Alti sateni s-au limitat doar la a ingradi sonda, fara sa opereze modificari pe structura acesteia.

„Probleme in astfel de cazuri apar abia atunci cind trebuie sa verificam echipamentul instalatiei. Sintem pusi in situatia sa batem la poarta si sa cerem voie proprietarului locuintei ca sa intram la sonda. De aceea am trimis o adresa Primariei din Bradesti, prin care solicitam ca, atunci cind se mai repartizeaza pamint in vecinatatea sondelor, sa se faca numai cu acordul nostru“, a precizat Bizdoaca.

Exit mobile version