10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerilor detinuti le este facilitata evadarea... prin imaginatie

Tinerilor detinuti le este facilitata evadarea… prin imaginatie

Sarbatorirea Sfintilor Petru si Pavel, protectorii penitenciarelor, le-a adus si detinutilor din Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova o schimbare de program. Acestia au tinut vineri un mic spectacol pentru colegii lor si pentru angajatii penitenciarului, iar simbata detinutii au participat la o slujba religioasa tinuta in capela penitenciarului de catre Preasfintitul Nicodim Gorjeanul si un sobor de preoti. Cel mai imbucurator eveniment a fost insa inaugurarea studioului de radio cu transmisiune interna, in cadrul caruia vor lucra si vor invata cu ce „se maninca“ radiofonia cei mai priceputi si mai interesati dintre detinuti. Si daca vor fi baieti cuminti, conducerea le promite ca in curind vor putea sa isi manifeste… talentele si sa uite de timpul ramas pina la eliberare si in cadrul unui studio de televiziune.

Sfintii Petru si Pavel, protectorii penitenciarelor, au fost sarbatoriti cum se cuvine si in Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) din Craiova. Dis-de-dimineata, detinutii au participat la slujba religioasa tinuta de Preasfintitul Nicodim Gorjeanul, cintind si ei citeva cintece religioase in capela penitenciarului.

Soborul de preoti s-a mutat apoi in studioul de radio, pe care l-au sfintit si inaugurat totodata, Preasfintitul Nicodim Gorjeanul manifestindu-si increderea ca poate prin intermediul undelor slujba de duminica va ajunge de acum incolo in toate celulele, apropiindu-i pe detinuti de cele sfinte.

Timpul, invins macar prin imaginatie

Studioul de radio este un proiect mai vechi al educatorilor si al Fundatiei „Cuvintul care Zideste“ din cadrul Mitropoliei Oltenia.

Mircea Birchi, invatator-educator in cadrul PMT din Craiova, spune ca principalul scop al infiintarii studioului este imbunatatirea raportului timp-spatiu:

„Copiii acestia au foarte mult timp de ispasit si foarte putin spatiu in care sa se manifeste. Lucrind in studioul de radio, deja evadeaza cu mintea, au o preocupare care ii face sa uite unde se afla. Lucurile devin mai usoare si pentru noi, in felul acesta reusind sa construim ceva, sa-i modelam“.

Deocamdata, numai patru detinuti au raspuns chemarii de a lucra in noul studio.

„Unora le este teama ca nu o sa se descurce, altii nu sint interesati. Eu am mai lucrat ca DJ intr-o discoteca din Arad si mi-a placut ideea de a lucra aici pentru ca imi ofera o oarecare libertate si astfel pot sa le ofer ceva si celorlalti detinuti. M-am gindit deja sa fac o emisiune de muzica si de divertisment“, a spus Fanica Nastase, unul dintre „alesii“ care urmeaza sa lucreze la radio.

Azi la radio, miine pe micul ecran, poimiine… cine stie

Intentia celor care o sa supravegheze indeaproape activitatea „radiofonistilor“ este ca in studio sa lucreze cit mai multi tineri, prin rotatie.

„Aici nu vor lucra privilegiatii, ci toti cei care indeplinesc doua conditii: sa vrea si sa poata. Si poate ca dintre toti copiii, macar unul dintre cei care au trecut pe aici va ajunge sa lucreze la un radio sau la o televiziune cunoscuta de afara si tot va fi o realizare pentru noi“, a spus Mircea Birchi.

„Incepind de astazi vor veni voluntari si specialisti de la Fundatia Cuvintul care Zideste care ii vor invata pe copii. In curind, vom avea si un studio de televiziune, pentru ca aparatura de la radio poate fi adaptata si pentru TV si am obtinut deja acordul Uniunii Europene sa folosim 1.000 de euro prevazuti pentru cheltuieli neprevazute pentru a achizitiona o camera video“, a spus Nicoleta Marinescu, din cadrul Fundatiei Cuvintul care Zideste.

Cei care au ales deja sa lucreze in studioul de radio spun ca se asteapta la cea mai mare libertate in ceea ce priveste alegerea tipurilor de emisiuni si au de gind sa invete multe lucruri cit timp o sa lucreze aici. Si, cine stie, cind vor fi in libertate, sa foloseasca cunostintele dobindite in penitenciar pentru a face cariera in domeniu…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS