6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFamilia Lazar terorizeaza un sat intreg

Familia Lazar terorizeaza un sat intreg

• Zeci de cetateni din satul Sarbatoarea al comunei doljene Bucovat afirma ca au fost amenintati sau chiar batuti de cei trei barbati ai familiei Lazar, iar turma de capre a lui Lazar le-a distrus zeci de hectare de culturi agricole, dar politia nu le face nimic celor vinovati • La rindul lor, politistii s-au saturat sa-i duca pe Dumitru, Constantin si Aurica Lazar in fata instantelor judecatoresti, rezultatul fiind inevitabil acelasi: dupa o amenda contraventionala sau cel mult citeva zile de inchisoare, indivizii se intorc in sat ca si cind nu s-ar fi intimplat nimic

De ani de zile, satenilor din Sarbatoarea le stau ca un ghimpe in coasta cei patru „teroristi“, membrii familiei Lazar: Dumitru – tatal, Silvica – mama si cei doi fii, Ionel si Aurica. Cei patru sint acuzati ca-si pasc turma de capre prin culturile consatenilor. Iar cind vreunul dintre proprietari protesteaza, fie este batut sa tina minte, fie alungat cu ciinii.

„Au sarit asupra noastra sa ne omoare“

„In vara anului 2000, l-am gasit pe Dumitru Lazar cu caprele prin porumbul meu. L-am reclamat la politie si a primit o amenda de 400.000 de lei. Citeva luni mai tirziu, cam prin luna decembrie a aceluiasi an, Aurica Lazar a venit in fata curtii mele cu o ceata de vreo patru-cinci ciini si a inceput sa-mi alerge orataniile care-mi scapasera din ograda. M-a amenintat ca o sa ma prinda el pe cimp si o sa puna ciinii pe mine“, povesteste Ion Panita.

Omul a patit-o rau de tot cu clanul Lazar pe 17 februarie 2001: „Mi-am luat nevasta si copilul si am plecat cu tractorul la cimp sa dam cu ingrasaminte. Ionel si Aurica Lazar ne-au urmarit toata ziua de la distanta, ca niste teroristi. Dupa ce am terminat, am dat sa plecam catre un alt loc unde pusesem niste orz. Ei erau deja cu caprele in orzul meu. Cind m-au vazut, au abandonat caprele si au sarit asupra noastra sa ne omoare. Unul avea o bita, iar celalalt, un soi de furca. Mi-au spart geamurile la tractor, iar pe fiul meu l-au intepat in mina cu furchita“.

Procurorii au considerat ca n-a fost mare lucru

Prin Ordonanta nr.4032/P/01.06.2002, Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor doi agresori cercetati pentru vatamare corporala, pe motiv ca fapta n-a fost atit de grava, iar „aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ este indestulatoare pentru indreptare“. Cei doi s-au ales cu cite o amenda de 1,5 milioane de lei.

Cit priveste infractiunile de amenintare si insulta, Judecatoria Craiova a dat o solutie pe aceeasi linie. Ionel si Aurica Lazar au fost achitati pentru amenintarile cu moartea proferate la adresa victimelor, judecatorul motivind ca „amenintarile n-au fost de natura a alarma partile vatamate, caci acestea se aflau in tractor“.

Ce-i drept, Lazar Aurica a primit pina la urma o amenda penala de doua milioane de lei pentru lovire si insulta, iar fratele lui, Ionel, s-a ales cu 500.000 de lei pentru insulta, dar obiceiurile

le-au ramas.

„Trebuie sa se ia vreo masura cu ei“

O alta victima a „teroristilor“ este Marin Zevedeanu, tot din Sarbatoarea. Acesta povesteste ca, pe 22 mai 2002, a fost snopit in bataie de cei trei „fortosi“ Lazar: „Plecasem cu baiatul meu sa iau o penicilina de la cineva. Dumitru, Ionel si Aurica Lazar ne-au pindit si au sarit pe noi cu bitele. Eu am apucat sa intru intr-o curte, dar pe baiatul meu, Adrian, l-au pus jos si l-au snopit in bataie. I-au dat cu bitele in cap, peste coaste, peste miini. Nu stiu ce au cu noi, dar ma tot ameninta ca imi da foc la casa“.

Zevedeanu spune ca majoritatea conflictelor intre clanul Lazar si consateni pornesc de la aceleasi capre care nu gasesc alt loc de pascut decit culturile oamenilor: „Tot satul spune ca distrug recoltele cu caprele lor. Trebuie sa se ia vreo masura, altfel oamenii o sa-l dea afara din sat, cum a mai patit in alta parte“.

„Au relatii mari, ca orice ar face tot scapa“

Tudor Barcan, un alt localnic din Sarbatoarea, i-a prins si el pe membrii familiei Lazar de nenumarate ori in recoltele oamenilor. „Le-am atras atentia intotdeauna, dar m-au amenintat ca vad eu ce patesc daca nu-i las in pace. Iar cind i-am prins chiar in griul meu pe Dumitru si pe Ionel Lazar, m-au luat la bataie. Au relatii mari, ca orice ar face tot scapa, tot deasupra ies. Ei m-au batut si m-au amenintat, dar la judecata eu am fost cel care a primit o amenda. Cum vine asta?“, se intreaba Tudor Barcan.

Nici Costinel Ureche n-a scapat de „binecuvintarea“ bizdoacelor minuite de cei trei barbati ai familiei Lazar: „Cu vreo doi ani in urma eram cu un prieten la magazin. Cind am iesit afara, toti trei au casunat pe noi cu bizdoacele. Eu m-am ales cu spinarea frinta si capul spart. I-am dat in judecata“.

Politistii s-au saturat sa-i tot duca degeaba la Judecatorie

Primaria Bucovat are cunostinta de „aventurile“ clanului Lazar. Atit in anul 2000, cit si in 2001, o comisie condusa de viceprimarul Constantin Vasile a inventariat zeci de hectare de culturi ale oamenilor, distruse intr-o masura mai mica sau mai mare de caprele lui Lazar. Viceprimarul spune ca mai departe nu s-a intimplat nimic, ancheta nu s-a finalizat cu vreo masura luata impotriva celor considerati vinovati. In definitiv, Constantin Vasile este doar viceprimar…

Iar de politisti ce sa zicem. Srg.maj. Alin Dicu, ajutorul sefului de post din Bucovat, sustine ca s-a saturat sa-i tot conduca la Judecatorie pe Dumitru, Ionel si Aurica Lazar, pentru ca – in mod inexplicabil – scapa nepedepsiti. „Au niste capre pe care le pasuneaza prin culturile oamenilor si de aici au aparut toate necazurile. Au fost sanctionati contraventional de peste 20 de ori si condusi la Judecatorie tot de noi, de vreo doua ori, insa fac ce fac si tot scapa. Ultima oara, in urma scandalului cu Zevedeanu, i-am arestat pe 24 mai si i-am prezentat la Judecatoria Craiova pe 25 mai. Au primit fiecare cite trei luni de inchisoare contraventionala, dar au iesit dupa… nici doua saptamini. Noi ce sa le facem, stim ca umbla cu bite si au niste ciini pe care-i asmut pe oameni, dar vedeti bine ce se intimpla“, spune ajutorul sefului de post, suparat ca justitia da cu piciorul muncii sale.

„Militianu’ de la Bucovat ne-a dat voie…“

Despre acuzatiile ce-i sint aduse de sateni, Silvica Lazar a recunoscut cu nepasare ca familia ei isi pasuneaza caprele prin culturile consatenilor: „Noi nu ne bagam caprele in porumb. Doar in griu, ca anu’ asta nu s-a facut, iar militianu’ de la Bucovat ne-a dat voie“.

La rindul sau, Dumitru Lazar sustine ca nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase: „N-am dus caprele noastre in porumbul si ovazul nimanui. Iar pe unde le-am bagat, i-am intrebat mai intii pe proprietari“, recunoscind ca a avut doar conflicte neinsemnate cu unii consateni – „N-am pus ciinii pe nimeni si nici n-am batut pe cineva. Sint citiva care ne dusmanesc mai de mult, da’ nu-i nici o problema“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS