10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de elevi romi nu s-au prezentat la examen

Zeci de elevi romi nu s-au prezentat la examen

Ei sint plecati in Suedia, Germania sau Franta

Din cei 4.210 elevi care trebuia sa se prezinte ieri la examenul de capacitate, in cele 20 de centre de examinare organizate in judetul Mehedinti, la ora 9.00, in salile de examen au intrat 4.130. Diferenta este reprezentata de elevii din familiile de romi din Girla Mare si Gogosu, plecati in strainatate, dar si de cei internati in spital.

Pe linga cei aflati in spital sau in situatii care au impus neparticiparea la examenul de capacitate organizat in judetul Mehedinti, au existat si situatii mai deosebite, care au necesitat sprijin din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. 55 de elevi din Girla Mare si 12 din comuna Gogosu, majoritatea romi, sint in strainatate, in special in Suedia, Germania si Franta, impreuna cu parintii.

„Pentru ca fiecare centru de examinare trebuia sa aiba minimum 100 de elevi, inspectoratul a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii aprobarea functionarii centrelor sub minimul legal. Exista 20 de presedinti, 20 de vicepresedinti si 20 de secretari, cite unul pentru fiecare centru de examen. Am organizat si patru centre de corectura: la Liceul „Victor Gomoiu“ din Vinju Mare, la Liceul „Matei Basarab“ din Strehaia si doua centre in Drobeta Turnu Severin“, a spus Lucian Capitanescu, inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti.

Potrivit inspectorului general adjunct, Stelian Petrescu, in cursul desfasurarii examenului nu s-au inregistrat probleme organizatorice, presedintii si vicepresedintii avind la dispozitie regulamentul de organizare a examenului de capacitate, dar si posibilitatea de a lua rapid legatura cu reprezentantii inspectoratului.

Se estimeaza o promovabilitate de peste 82%

Emotiile au inceput sa dispara pentru elevi, dupa ora 10.00, adica dupa anuntarea subiectelor. Pentru parinti au ramas aceleasi, intrucit ei nu au aflat decit numarul plicului extras de ministrul educatiei si cercetarii: numarul 5.

„Nu stim nimic din ceea ce se intimpla acolo, inauntru. Nu a iesit nimeni sa ne spuna si noua, ca sa ne dam seama cit este de greu sau usor. Mai ales ca am invatat cot la cot cu ei. E primul lor examen si trebuie sa fim alaturi de ei“, a spus Cornelia Purcaru, mama unei absolvente a clasei a VIII-a de la Colegiul National „Traian“. Primii elevi care au iesit din sala de examen au fost asaltati de parinti, dornici sa afle subiectele.

„Nu a fost deloc greu, ba chiar mi s-a parut usor. Ne-a dat un test, sa transcriem din text o structura sau un grup de cuvinte, care sugereaza imaginea anotimpului, apoi sa precizam felul ritmului din prima strofa din „Baraganul“, de George Cosbuc. De asemenea, a trebuit sa transcriem, din strofa a doua, o structura care contine o personificare; a trebuit sa intocmim si o scrisoare, catre o fosta colega de banca, dar si sa facem o caracterizare, din schita lui Caragiale-„D-l Goe“, in total 14 puncte. Cred ca o sa iau peste 9.00, dupa ce mi-am facut punctajul“, a spus Magda Popescu, absolventa a clasei a VIII-a, de la Colegiul National „Traian“ din Drobeta Turnu Severin.

Potrivit inspectorului general al ISJ Mehedinti, Lucian Capitanescu, procentul de promovare a fost estimat la 82%, pe baza testelor din anul scolar, asemanatoare cu cele de la examenul de capacitate. De astazi, se afla in judetul Mehedinti, pentru a verifica modul de desfasurare a examenului, reprezentantul Ministerului Educatiei si Cercetarii, inspectorul general Stelian Ursu.

Examenul de capacitate continua astazi cu proba de Matematica, examenul la Istorie/Geografie – 19 iunie, examenul la Limba materna – 20 iunie, afisarea rezultatelor (ora 12.00) si depunerea contestatiilor (ora 18.00) – 21 iunie. Rezolvarea contestatiilor va avea loc in perioada 22-23 iunie, iar anuntarea rezultatelor finale va avea loc pe 24 iunie.

Candidatii care nu vor promova prima sesiune vor mai avea o sansa la examenul din august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS