22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor avea contoare de apa la blocuri si case

Craiovenii vor avea contoare de apa la blocuri si case

• Pina in 2004, toata Craiova va fi contorizata • Pierderile de apa din retea, furturile de apa si bransamentele clandestine vor fi eliminate • Populatia va plati doar ceea ce consuma • Contorizarea va atrage dupa sine o crestere a programului de furnizare a apei si eliminarea risipei

Toate scarile de bloc din Craiova si toate casele racordate la reteaua de apa a orasului vor avea contoare de apa. In urma cu citva timp, Regia Autonoma de Apa Craiova a organizat o licitatie pentru achizitionarea a 2.767 de contoare de bransament, iar in perioada urmatoare va fi organizata licitatia pentru montarea acestora.

„Urmeaza etapa a doua a contorizarii orasului, respectiv organizarea licitatiei pentru montarea apometrelor. Vineri (14 iunie, n.r.) a fost aprobat de Consiliul de Administratie al regiei caietul de sarcini si in perioada urmatoare va fi organizata licitatia propriu-zisa pentru desemnarea montatorului. Preconizam ca lucrarile de montare a apometrelor sa inceapa in septembrie sau poate chiar mai devreme si sa se finalizeze peste doi ani, astfel ca in 2004 toate scarile de bloc din Craiova si casele care sint bransate la reteaua de apa a orasului sa fie contorizate. Costul lucrarilor este de 10-11 miliarde de lei, banii suportati in totalitatea din fondurile proprii ale regiei. Este un efort financiar destul de mare pentru noi si de aceea este dozat pe o perioada de doi ani. Atit achizitia, cit si montarea contoarelor de apa rece sint suportate de regie“, a spus Leonida Nicolaescu, directorul Regiei de Apa Craiova.

Consumul de apa va scadea

Bransamentele scarilor de bloc vor fi dotate cu contoare ZENNER, iar locatarii vor plati numai ceea ce consuma.

„A fost aleasa firma CONTOR ZENNER ca furnizor de contoare in urma raportului calitate-pret si pentru ca asigura un pachet de servicii energetice complete. De asemenea, este foarte important faptul ca producatorul de contoare are fabrica in Romania si poate asigura permanent piese de schimb. Nu mai este nevoie ca regia sa-si faca stocurile proprii, ci putem apela direct la stocul aflat in depozitul din Craiova al firmei CONTOR ZENNER“, a mai spus Leonida Nicolaescu. Specialistii spun ca montarea contoarelor la intrarea in bloc este avantajoasa pentru ca se poate controla mult mai bine consumul de apa la nivel de oras si se elimina astfel pierderile si tendinta de risipa.

„Chiar daca pentru regie poate fi considerat un dezavantaj, montarea contoarelor de apa la nivel de bransament duce la scaderea consumului facturat. Pe de alta parte, programul de furnizare a apei se prelungeste. Am facut aceasta investitie in ideea ca este cea mai buna pentru populatie. Oamenii nu mai consuma apa mai mult decit au nevoie, iar asociatiile de locatari vor lua masuri ca in subsolurile blocurilor, dar si in apartamente sa fie remediate defectiunile si sa se elimine pierderile. Nimanui nu-i va mai conveni sa plateasca aceste pierderi. Vom incepe mai intii contorizarea la asociatiile de locatari cu probleme, cu datorii mari si cu pierderi mari la subsolurile blocurilor, pe care trebuie sa le elimine“, a precizat directorul Leonida Nicolaescu.

Craiovenii au o incredere tot mai mare in contorizare

In ultimul timp, tot mai multi craioveni apeleaza la contorizare, fie ca este vorba de contoarele de apartament, fie de solicitarile asociatiilor de locatari pentru contorizarea scarilor de bloc.

„O parte dintre scarile de bloc au deja contoare montate prin BERD, restul urmind a se face pe banii nostri. In momentul in care va fi o contorizare completa la nivelul orasului, vor fi eliminate si furturile de apa de la bransamente, vor disparea bransamentele clandestine, iar regia va putea face un bilant complet al consumului real de apa. Vom sti exact unde exista pierderi si putem doza mult mai bine consumul de apa. Avem deja un sistem de masurare a presiunii apei in anumite zone si ne gindim sa extindem acest sistem la nivelul intregului oras. Astfel vom sti unde sint pierderile majore de apa in orice moment si putem interveni la timp“, a precizat directorul Regiei de Apa Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS