Acasă Actualitate Cocteilurile anti – SIDA administrate femeilor seropozitive gravide previn transmiterea bolii la...

Cocteilurile anti – SIDA administrate femeilor seropozitive gravide previn transmiterea bolii la fat

Cocteilurile anti – SIDA administrate femeilor seropozitive in timpul sarcinii sint eficiente pentru prevenirea transmiterii bolii la fat, fara a creste riscurile privind nasterea prematura sau moartea copilului, se arata intr-un studiu publicat in The New England Journal of Medicine.

Autorii studiului avertizeaza totusi ca exista riscul ca femeile bolnave de SIDA, care fac un tratament cu medicamente din clasa inhibitorilor de proteaza, sa aduca pe lume un copil cu o greutate sub cea normala (mai mic de 1,5 kg).

Acest tip de medicament blocheaza activitatea proteazei HIV, impiedicindu-l sa se reconstituie functional si sa afecteze alte celule. Studiile s-au derulat pe un total de 3.266 de femei seropozitive (HIV-1) care au nascut intre 1990 si 1998. Printre ele, 1.590 nu au primit decit un tip de medicament anti SIDA (nu inhibitori de proteaza), 396 au primit un cocteil de medicamente tot fara inhibitori de proteaza, 137 au primit un cocteil cu inhibitori, iar 1.143 nu au primit nici un antiretroviral. Rata nasterilor premature a fost cam aceeasi la femeile care au primit medicamente antiretrovirale (16%) si la cele care nu au primit (17%).

Terapia ce combina antiretrovirale nu a avut efect asupra nasterilor premature. Printre cele 137 de femei care au primit un cocteil terapeutic ce includea inhibitori de proteaza, sapte au nascut copii cu greutate mai mica (5%), fata de noua din grupul celor care nu au primit inhibitori (2%).

Exista trei categorii de medicamente contra SIDA, fiecare familie de antiretrovirale blocind una din cele trei proteine care ajuta HIV sa se multiplice in interiorul celulelor sistemului imunitar: proteaza, transcriptaza inversa si integraza. Ele vizeaza reducerea prezentei virusului in singe pina la nivel nedetectabil.

Exit mobile version