13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntroducerea standardelor internationale de contabilitate va usura activitatea firmelor romanesti

Introducerea standardelor internationale de contabilitate va usura activitatea firmelor romanesti

Multe dintre firmele mari din Romania utilizeaza diferite modalitati pentru a evita plata taxelor si impozitelor catre stat, raportind situatii financiare incarcate de pierderi. Premierul Adrian Nastase a cerut Ministerului Finantelor Publice un raport privind plata impozitelor si taxelor catre stat de catre firmele mari, in urma datelor preliminare descoperindu-se modalitati surprinzatoare prin care aceste firme raporteaza pierderi mari pentru a nu plati impozite la bugetul de stat.

La rindul sau, ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a spus ca aceasta situatie a fost facilitata de unele prevederi legislative care au permis transferarea profitului in strainatate prin intermediul preturilor utilizate in anumite contracte. Desi aceasta problema a fost reglementata prin noua Lege a impozitului pe profit, seful executivului considera ca exista in continuare dificultati pe care investitorii straini le intimpina in Romania, dar ca acestea vor fi rezolvate treptat, pentru a crea un mediu de afaceri favorabil.

Primul ministru a aratat ca unul dintre obiectivele prioritare ale guvernului este asigurarea stabilitatii legislative, chiar daca aceasta presupune eliminarea anumitor facilitati. Reprezentantii companiilor straine care activeaza pe piata romaneasca au aratat ca problemele cu care se confrunta in derularea afacerilor sint coruptia, lipsa de transparenta, instabilitatea legislativa, precum si formularile interpretabile ale anumitor acte normative.

IAS le va face viata mai usoara multor companii

Specialistii forurilor europene din domeniu financiar considera ca neregulile constatate la unele firme privind sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, dar si probleme cu care unele companii se confrunta ar putea fi eliminate prin introducerea Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS).

Directorul executiv al firmei de contabilitate PricewaterhouseCoopers (PwC), Samuel DiPiazza, considera ca una dintre cele mai mari provocari cu care lumea financiara se confrunta este asigurarea unor standarde de contabilitate unice care sa fie aplicate in intreaga lume.

De asemenea, reprezentantul PwC a precizat ca introducerea unui cadru de raportare financiara recunoscut pe plan global, bazat pe standardele internationale de contabilitate, le va face viata mai usoara multor companii. Uniunea Europeana a adoptat, la sfirsitul saptaminii trecute, in mod oficial, legislatia care prevede obligativitatea utilizarii standardelor internationale de contabilitate pentru companiile listate la bursa, incepind cu anul 2005. Firmele care folosesc in prezent alte standarde, vor avea posibilitatea de a face aceasta trecere pina in 2007.

DiPiazza a aratat ca, potrivit unui studiu realizat de PwC in 16 state europene, aproximativ 79% dintre directorii financiari de companii cunosc noua legislatie, dar nu au luat inca in discutie, in cadrul consiliului director, problema trecerii la IAS. Reprezentantul firmei de contabilitate a mai declarat ca, in opinia PwC, rapoartele financiare intocmite in conformitate cu IAS sint mai bune decit cele realizate dupa reguli diferite.

Firmele romanesti vor aplica gradual standardele internationale de contabilitate

In ceea ce priveste economia romaneasca, introducerea standardelor internationale de contabilitate (IAS) va determina o crestere a transparentei societatilor romanesti si va reprezenta un impuls pentru investitiile realizate in piata de capital, apreciaza analistii care activeaza pe aceasta piata.

„Trecerea la IAS va fi importanta in primul rind pentru emitenti, intrucit va arata o alta situatie financiara a acestora. In aceeasi masura va usura posibilitatea investitorilor straini de a raporta rezultatele companiilor in care au investit si va permite o mai buna analiza in date comparabile a societatilor romanesti“, a spus Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest.

Pasol a adaugat ca este important de vazut in ce masura raportarea rezultatelor contabile dupa IAS va afecta imaginea emitentilor, considerind necesara o perioada de proba in care doar citeva mari companii sa aplice noul sistem contabil.

De asemenea, aplicarea standardelor de contabilitate va determina un puternic impuls asupra pietei de capital, in principal ca urmare a unui aflux ridicat de investitii straine. Specialistii apreciaza ca introducerea IAS va schimba complet rolul contabilitatii, care pina in prezent a fost gindita mai mult pentru a servi scopurilor fiscale.

In Romania, standardele internationale de contabilitate au fost adoptate, cu unele modificari, prin ordinul Ministerului Finantelor 94/2001, cele mai importante diferente vizind formatul situatiilor financiare, politicile contabile si notele explicative, reglementarile referitoare la hiperinflatie, imobilizari corporale, cheltuieli de constituire si la auditul situatiilor financiare. Potrivit ordinului, societatile romanesti va trebui sa aplice gradual, in functie de marimea lor, standardele internationale adaptate.

Incepind cu sfirsitul anului trecut au adoptat IAS societatile care indeplinesc cel putin doua din urmatoarele criterii: cifra de afaceri de peste noua milioane euro, active de peste 4,5 milioane euro si un numar mediu de 250 de salariati. In urmatorii patru ani, cuantumul acestor criterii scade cu un milion de euro pentru cifra de afaceri, cu 0,5 milioane de euro pentru nivelul activelor si 50 pentru numarul de salariati.

Incepind cu anul 2006 vor aplica ordinul 94/2001 societatile cu o cifra de afaceri de peste cinci milioane euro, active de peste 2,5 milioane de euro si cu numar mediu de 50 de angajati. In Uniunea Europeana, societatile listate la bursa va trebui sa aplice IAS incepind cu anul 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS