21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatia Distribuitorilor de Medicamente va da in judecata Ministerul Sanatatii

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente va da in judecata Ministerul Sanatatii

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) va da in judecata Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), considerind ca a incalcat legislatia in cazul licitatiei privind achizitionarea de medicamente pentru programele nationale HIV/SIDA, oncologie si tuberculoza, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Viorel Vasile, vicepresedintele ADMR.

Liderii asociatiei au contestat inca de la inceputul lunii mai legalitatea licitatiilor, dar MSF nu a raspuns decit ieri, dupa ce conducerea ministerului a aflat de conferinta de presa a asociatiei, sustine Vasile.

ADMR a precizat ca doua din licitatiile organizate de MSF pentru anul 2002 (cea pentru reactivi pentru institutele de hematologie si cea pentru dializa) au fost anulate, iar cele pentru medicamentele din programele nationale mentionate au fost adjudecate in pofida contestatiilor, actiune total ilegala.

„O licitatie nu poate fi adjudecata si nu pot fi semnate contractele pentru derularea programului daca exista contestatii nerezolvate care incrimineaza legalitatea procedurii“, a adaugat vicepresedintele ADMR.

Organizarea cu mare intirziere a licitatiilor la medicamentele pentru programul national HIV/SIDA, oncologie si TBC, precum si anularea altor doua licitatii pentru hematologie si dializa ar putea diminua si afecta semnificativ aprovizionarea si tratamentul respectivilor bolnavi, a adaugat Viorel Vasile.

Datoriile Ministerului Finantelor fata de distribuitorii de medicamente erau, la 31 decembrie anul trecut, de citeva mii de miliarde de lei. In schimb, MSF a cerut firmelor, la licitatie, solvabilitate de 30 la suta si lichiditate de suta la suta. „In lipsa banilor datorati de institutiile statului, solvabilitatea firmelor care s-au inscris la licitatie era de cel mult zece la suta“, a mai spus Vasile.

ADRM a acuzat MSF ca a anulat licitatia pentru hematologie sub pretextul ca ar fi prejudiciat statul cu doua milioane de euro, in timp ce diferentele de bani la celelalte licitatii neanulate se ridica la doar zeci de euro.

Licitatia organizata de INHT „Prof.Dr.C.T.Nicolau“ pentru achizitia publica de reactivi necesari depistarii unor infectii transmisibile prin singe a fost anulata recent, prin ordin al ministrului, dupa ce s-a constatat ca diferenta de pret intre ofertele declarate cistigatoare si cele respinse este de doua milioane de euro. Conducerea institutului a invocat existenta unor nereguli legate de testele firmei care a contestat selectia, sustinind ca aceasta a prezentat reactivi noi, a caror calitate nu a fost testata, situatie neacceptata in trasfuzie nicaieri in lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS