22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt familii evacuate il ameninta pe proprietar cu genocidul

Opt familii evacuate il ameninta pe proprietar cu genocidul

42 de persoane dorm de trei zile sub cerul liber, in fata portii imobilului din strada Caracal nr. 1. Proprietarul si-a revendicat casa confiscata in urma cu 50 de ani si i-a evacuat pe chiriasi. Batrini, adulti si copii si-au asezat lucrurile pe trotuar si au ramas sa astepte decizia Primariei Craiova pentru repartizarea unei locuinte sociale.

Florian Calinescu, de 60 de ani, locuieste pe strada Caracal, din anul 1977, cind i-a fost demolata casa in care locuise pina atunci. Cu vremea, tinara familie a dat nastere mai multor copii, care, la rindul lor, au zamislit urmasi, astfel incit, dupa scurgerea a 30 de ani, un corp al imobilului din strada Caracal a devenit adapost pentru opt familii cu 42 de persoane. Evenimentele din decembrie 1989 nu au schimbat nimic, oamenii continuind sa-si vada linistiti de treburile lor. In 1994, Alexandru Becherescu a venit sa-si revendice mostenirea lasata de bunic: casa de pe strada Caracal, cu cele doua corpuri. De atunci, procesele s-au tinut lant pentru ambele parti. Chiriasii nu au parasit partea ocupata de ei nici atunci, motivind ca nu au unde sa se duca, dar nici contract de inchiriere nu au mai incheiat. Vina nu a fost a lor, spun ei, ci a proprietarului, care nu a vrut sa le mai ceara chirie.

„A vrut sa ne aiba la mina, ca sa poata acum sa ne dea afara. Noi i-am trimis bani prin posta – vreo cinci milioane – dar nu a vrut sa-i ia“, declara Calinescu Florian. Aparenta liniste a luat sfirsit citiva ani mai tirziu, mai precis pe 24 mai 2002, cind cele opt familii au primit decizia civila de evacuare.

„De trei zile stam in strada cu 18 copii mici. Ne-a dat afara si a pus lacat pe poarta. Plecam, dar unde? Sa ne gaseasca o locuinta, proprietarul sau primaria“, spun fostii chiriasi. Chiar daca a primit hirtia de evacuare, Florian Calinescu este greu de convins sa plece din casa in care si-a crescut copiii. Cap de famile si – dupa propria declaratie – persoana publica avind functii in primarie, el este hotarit sa-si faca dreptate singur, daca altcineva nu-i pledeaza cauza.

„Sint revolutionar de la ’89, impuscat in piept. Am fost presedintele romilor din Dolj, iar acum sint consilier si secretar de control petitii si abuzuri. Nu mi-am varsat eu singele ca dupa 30 de ani sa ma scoata in strada unul care mai are inca sapte case“, spune Florian, scotind un pistol de la briu, decis sa nu se dea inapoi de la nimic. „Fac genocid cu el, nu mi-e frica. M-a reclamat la politie ca am pistol, dar nu mi-a facut nimeni nimic, pentru ca am permis de portarma de la colonelul Stoiculescu“, adauga suparat Florian Calinescu. El sta deocamdata linga lucrurile adunate pe trotuar, in fata portii din strada Caracal, asteptind un raspuns de la primarie : ii vor da sau nu alta locuinta?

Dupa aproape 50 de ani, casa este revendicata de proprietar

Alexandru Becherescu a cumparat imobilul cu doua corpuri din strada Caracal in 1920. In 1949, casa a fost confiscata de regimul de la vremea aceea si abia dupa cinci decenii, urmasii si-au revendicat proprietatea. Alexandru Becherescu, in virsta de 75 de ani, nepotul primului proprietar, a obtinut averea in 1994, prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila.

„Nu i-am dat afara pe chiriasi pina nu si-au luat alta locuinta. Calinescu si-a cumparat acum citiva ani o casa pe Ana Ipatescu. Apoi, in 1999 a aparut Ordonanta Guvernamentala nr. 40 care nu ma mai obliga sa-i tin in casa, pentru ca aveau deja o proprietate“, explica Alexandru Becherescu.

„Niciodata nu ne-au platit chirie. Acum un an, au venit sa ne ceara 25 de milioane ca sa plece. Le-am dat banii, dar tot aici au ramas. Acum imi cer 115 milioane sa paraseasca imobilul. Ba mai mult, au distrus cladirea, au darimat garajele. Daca mai ramin un an, nu vor mai ramine nici caramizile“, adauga proprietarul.

Familia Berechescu nu vrea sa renunte la drepturile ce-i revin, indiferent de riscuri. „Casa este a mea prin hotarire judecatoreasca si i-am lasat sa locuiasca in ea, fara chirie, pina si-au gasit alta. Eu nu mai am nici o obligatie fata de ei“.

Scandalul Calinescu-Becherescu a ajuns pina la usa primariei. Incercind sa descurce itele povestii, viceprimarul Antonie Solomon s-a dus la fata locului, pe strada Caracal nr.1. „L-am convins pe proprietar sa-i mai lase in casa citeva zile, pina reusim sa le gasim alta locuinta. E adevarat ca Florian Calinescu are o proprietate, dar mai sint familii care nu au unde sa mearga. Trebuie sa se faca ceva pentru ei“, a spus viceprimarul. Pina la gasirea unui adapost pentru cele 42 de persoane, proprietarul va fi nevoit sa -si deschida poarta din nou si sa cada la pace cu vecinii suparati. Nu de alta, dar poate il ia genocidul din somn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS