5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControlul unui hormon secretat de stomac - cheia slabirii durabile

Controlul unui hormon secretat de stomac – cheia slabirii durabile

Controlul unui hormon secretat de stomac pare a fi cheia unei pierderi de greutate durabile, se arata intr-un studiu american, in care autorii compara eficienta unui regim alimentar cu cea a unei operatii chirurgicale prin care se reduc dimensiunile stomacului. Cercetatorii au analizat singele persoanelor care au urmat un regim cu putine calorii si al celor care au suferit interventia chirurgicala de derivatie gastrica, descoperind o diferenta semnificativa in ceea ce priveste nivelul de „ghrelin“, un hormon secretat de stomac si care declanseaza apetitul.

Studiul, care a fost publicat in revista The New England Journal of Medicine, este primul care compara cele doua metode de slabit. Cercetatorii au constatat ca persoanele care au suferit interventia chirurgicala prezinta un nivel foarte mic de ghrelin. In cadrul studiului, ei au aratat ca in momentul contactului hranei cu celulele stomacului este declansata productia hormonului.

„Credem ca acele celule care produc ghrelinul intra in conservare atunci cind sint private de orice contact cu alimentele ingerate“, a explicat unul dintre autorii studiului, care vede in aceasta descoperire un potential pentru punerea la punct a noi medicamente pentru slabit, care sa blocheze actiunea hormonului respectiv.

Aceste rezultate ar putea explica in parte de ce persoanele care au optat pentru o interventie chirurgicala reusesc mult mai usor sa-si limiteze consumul alimentar decit cele care urmeaza un regim clasic. Hormonul de crestere ghrelin a fost descoperit de cercetatorii japonezi in 1999, iar in 2001 savantii britanici au demonstrat ca el este cel care declanseaza apetitul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS