6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu-i femeie ca barbatul si barbat cum e femeia!

Nu-i femeie ca barbatul si barbat cum e femeia!

Unii spun ca exista meserii numai pentru femei si meserii numai pentru barbati. Si tot asa cum femeia nu e ca barbatul, dar nici barbatul ca femeia, se mai spune ca este total nepotrivit sa se „amestece borcanele“. Indraznetii care refuza totusi sa se conformeze si au ocupatii pe care ceilalti le considera in neconcordanta cu apartenenta la o categorie sexuala sau alta sint priviti cu o oarecare uimire si neincredere in abilitatile lor native de a se descurca in meseria aleasa. Dar acesti indrazneti dovedesc ca, pina la urma, in meserii nu exista diferente de sex si ca pasiunea pentru ceea ce faci poate distruge orice bariera.

Taximetria este considerata, fara doar si poate, o ocupatie pentru barbati. Buni conducatori auto, capabili sa rezolve la o adica si problemele tehnice ale masinii, neinfricati pe timp de noapte, priceputi cind vine vorba de recuperat contravaloarea cursei de la rau-platnici, toate acestea se pare ca fac din barbati candidatii potriviti pentru taximetrie.

Dar cine a spus ca femeile nu s-ar descurca? „Circotasii“ ar trebui sa stea de vorba cu Marta Mihailescu care minuieste volanul in slujba clientilor grabiti, de mai bine de noua ani. Iar colegii ei spun ca este unul dintre cei mai priceputi taximetristi din oras.

„Nu este nimic exclusiv pentru femei sau pentru barbati. Fiecare meserie are riscul ei. Eu dintotdeauna am fost un tip mai dur, iar taximetria am ales-o din nevoia de libertate. Am o fire independenta si niciodata, nici in casnicie, nu mi-a placut sa fiu pe locul doi. Ori sintem tratati in mod egal barbatii si femeile, ori, ce rost mai are!“, isi motiveaza Marta, de 39 de ani, alegerea meseriei.

„La cratita, acolo ti-e locul!“

Femeia spune ca o conditie absolut necesara pe care trebuie sa o intruneasca un bun taximetrist este sa fie un bun psiholog, lucru care tine loc si de… muschi: „In momentul in care clientul iti intra in masina, ar trebui sa ii «citesti» cam 90% din calitati si defecte. Daca nu prezinta incredere, il dai jos si eviti necazurile“.

Dar sint si cazuri cind psihologia nu functioneaza, asa ca Martei i s-a intimplat si sa alerge dupa clientii care nu au platit cursa si sa riposteze replicilor gen: „La cratita, acolo ti-e locul!“. „Recomandari“ de acest gen primeste si Mariana Gogea, taximetrista de cinci ani.

„Nu am avut de ales. Decit sa ma duc la patron… Imi place sa conduc si de aceea m-am gindit la taximetrie. Cind au vazut ca ma descurc, s-au obisnuit, si sotul, si copiii cu ideea“, a spus Mariana, de 44 de ani. Amindoua femeile nu au fost ocolite de intimplari neplacute, dar s-au obisnuit sa gaseasca solutii si sa iasa din situatiile dificile. Si poate ca o fac mai bine decit taximetristii barbati. Important este insa ca isi fac meseria suficient de bine astfel incit clientul nici nu observa, de cele mai multe ori, ca la volan este o femeie:

„Fiind amindoua tunse scurt, ni s-a intimplat de multe ori ca barbatii sa urce si sa salute cu obisnuitul «Sa traiti!». Noi le raspundem tot cu «Sa traiti!» si cind aud vocea se schimba la fata si exclama: Aoleo, ma scuzati, saru’mina, crezui ca sinteti barbat!“

Un croitor si restul textiliste

In putine locuri gasesti atit de multe femei pe metrul patrat ca intr-o fabrica de confectii si, fara indoiala, industria textila este un domeniu care apartine reprezentantelor Evei. Nu multi barbati indraznesc sa incalce acest teritoriu si sa se aseze in fata masinii de cusut. Marian Duca este un fel de „croitorasul cel viteaz“.

Ai nevoie de ceva tupeu ca sa lucrezi zi de zi inconjurat de sute de femei si sa te intreci cu ele in ale tighelitului si sulfilatului. La cei 21 de ani ai sai, Marian are deja patru ani de experienta in croitorie. Practic, el a devenit major intr-una din fabricile de confectii craiovene, unde 90% din cei aproape 1.000 de angajati sint femei. Omul nu face acest lucru de nevoie, ci pentru ca pur si simplu ii place croitoria. A absolvit chiar un liceu de profil si n-ar renunta pentru nimic in lume la profesia lui, chiar daca munca lui are neajunsuri. Unele dintre ele sint pricinuite chiar de colegele de serviciu.

„Uneori se infurie pentru ca imi depasesc norma zilnica de lucru si de aceea cistig mai bine decit ele. Cum se poate ca eu, cu doar patru ani de vechime, sa cistig mai bine decit unele angajate care se apropie de pensie! Sint invidioase. Citeodata, se cearta intre ele. In conditiile astea sint momente cind iti vine sa-ti iei cimpii!“, recunoaste Marian Duca, expert in tighelit gulere, canturi si mineci.

Un baiat care lucreaza bine

Sorin Grama a ajuns sa lucreze intr-o fabrica de confectii de nevoie, pentru ca nu avea de lucru si a ramas acolo de voie. Are 26 de ani si pina acum doi ani nu s-a gindit ca si-ar putea cistiga piinea din croitorie.

Toate cele cinci sefe ale lui exclama in cor: „E un baiat minunat si lucreaza atit de bine…!“ Despre relatia cu colegele are o filosofie proprie: „Cind se mai supara pe mine le las in pace si nu le bag in seama. Pina la urma, tot ele vin la mine si ma intreaba de vorba.“

Indelung promovata egalitate a sexelor a distrus orice prejudecati despre meserii tabu: care pot fi practicate doar de femei sau numai de catre barbati. Si uite asa au aparut femei politiste si barbati cosmeticieni, fotbaliste si striperi, managere si secretari… femeia cocos si barbatul gaina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS