12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Vasile Bulucea isi baga nasul in proprietatea privata

Primarul Vasile Bulucea isi baga nasul in proprietatea privata

Primarul Vasile Bulucea, mai marele peste craioveni, tine in sah cu vorbe dulci si cu promisiuni desarte un proprietar de teren si locatarii unui bloc de pe strada Amaradia de citeva luni. Cum toata vorbaria lui dom’ primare s-a dovedit doar demagogie si desertaciune – mai rau ca-n campania electorala – cele doua tabere n-au decit cuvinte de „lauda“ pentru alesul lor.

Fostii proprietari si-au recapatat terenul in instanta

Cei care trec pe strada Amaradia stiu ca, pina nu demult, in fata blocului H11 exista un teren viran. Oamenii din zona isi parcau acolo masinile, iar copiii se jucau in voie, chit ca muntii de gunoaie se ridicau la doar citiva metri distanta. Soarta terenului a fost insa transata de instanta printr-o hotarire definitiva si irevocabila, suprafata de 1.127 mp revenind fostilor proprietari expropriati in 1989, Nicolae si Angela Cirla. Cum nu prea aveau ce face cu terenul, acestia au gasit de cuviinta sa-l vinda.

O parcela de 577 mp a devenit proprietatea lui Andrei George – in baza contractului autentic de vinzare-cumparare incheiat la 28 noiembrie 2001. Cealalta parcela a sotilor Cirla (550 mp) a avut si ea aceeasi soarta, fiind cumparata de familia Minchici in toamna anului trecut, intrind apoi in proprietatea unui birou notarial in baza unui contract de schimb.

Acte in regula, dar degeaba

Atit Andrei George, cit si biroul notarial au facut toate demersurile pentru ridicarea in conditii de legalitate a unor constructii pe terenurile obtinute. Andrei George a obtinut de la Primaria Craiova certificatul de urbanism si autorizatia de constructie pentru un imobil P+2 si imprejmuirea aferenta. Terenul a fost imprejmuit in aceasta primavara, nu inainte ca actualul proprietar sa adune pe cheltuiala sa gunoaiele din zona.

La rindul sau, biroul notarial a obtinut certificatul de urbanism, apoi autorizatia de constructie pentru o viitoare arhiva. Singura conditie pusa de municipalitate a fost ca edificiul sa fie la o distanta de cel putin 39,5 m de fatada blocului H11. Cind a fost solicitata insa autorizatie de constructie si pentru un gard, primarul Vasile Bulucea s-a opus ferm ca biroul notarial sa-si imprejmuiasca ograda. Adica proprietarul poate sa-si construiasca imobilul, dar

n-are voie sa-si faca gard. Ce daca hotii ar intra sa-i fure materialele, daca nu vrea primarul…

Motivul pentru care municipalitatea s-a opus ridicarii gardului tine de un plan de urbanism mai vechi de un deceniu, care prevedea construirea unei artere cu patru benzi in zona.

Culmea este ca lui Andrei George i s-a dat autorizatie de constructie pentru ingradire, desi soseaua ar trece de-a dreptul pe terenul lui, iar biroului notarial i s-a refuzat autorizarea ingradirii, desi gardul s-ar situa in afara potentialei sosele.

Cit despre planul de urbanism amintit, chiar Curtea de Apel Craiova a retinut ca nu mai are nici un efect juridic, din moment ce lucrarile de amenajare n-au inceput in termen de un an de la expropriere (1989). Dar, daca asa vrea primarul…

Primarul le-a promis locatarilor elicoptere pentru accesul in bloc

Suparati ca, dintr-o data, parcarea din fata blocului si calea de acces catre strada Amaradia – pe care este situat blocul conform nomenclatorului stradal – au devenit proprietate privata, locatarii blocului H11 au cerut ajutorul primarului Bulucea, desi aveau un dinte impotriva municipalitatii, ai carei juristi n-au catadicsit sa se prezinte in instanta la procesul prin care fostii proprietari si-au revendicat terenul. Aparind si pe la televiziune, nea Vasile i-a dezamagit, perorind vorbe fara acoperire in stilu-i caracteristic: „In nici un caz nu voi permite ca acesti bieti batrini bolnavi, tineri si copii sa nu aiba o cale de acces rezonabila si sa traiasca linistiti, cu toate greselile facute de salariatii primariei, de care nu vreau sa vorbesc“. Ori: „s-a obtinut asa cum s-a obtinut certificatul de urbanism, in conditiile in care stie toata lumea, si nu vreau sa mai comentez“.

Dindu-si probabil seama ca isi baga nasul pe o proprietate privata – inviolabila, dupa cum spune Constitutia – primarul Bulucea a venit cu o alta idee traznita pentru locatari, dupa cum chiar ei isi amintesc: „Nu-mi ramine decit sa va cumpar un elicopter sau sa va fixez o banda rulanta ca sa intrati in bloc. Stati linistiti, se va rezolva!“ Cu alte cuvinte: „Dormi linistit, nea Vasile lucreaza pentru tine“.

Drumul spre casa trece prin WC-ul vecinilor

Locatarii blocului H11 recunosc faptul ca terenul dintre bloc si strada Amaradia este detinut cu acte in regula de actualii proprietari, dar vor ca primaria sa-si spele obrazul fata de ei.

„Va rugam, domnule primar, sa hotariti o data pentru totdeauna ce faceti cu noi! Oferiti alt spatiu cabinetului notarial, cumparati terenul de la actualul proprietar, orice, dar nu ne lasati fara dreptul de a circula, de a locui si dormi linistiti“, i-au cerut ei lui Vasile Bulucea printr-o scrisoare.

Andrei George nu respinge ideea vinzarii catre primarie a terenului sau, dar numai cu conditia unei juste despagubiri, mai ales ca a cheltuit sume enorme pentru achizitionare si autorizatii. Ca de schimb nu poate fi vorba, municipalitatea oferindu-i doar niste parcele infecte vizavi de Balta Craiovitei, care nu fac nici pe sfert valoarea terenului sau.

Ce-i drept, locatarii ar mai avea cum sa ajunga acasa. Cum intrarea de serviciu da spre un alt teren proprietate privata, fara posibilitatea de a ajunge in strada Iancu Jianu, le mai ramine intrarea principala. Pe aici se poate patrunde si dinspre strada George Enescu, pe o alee pe care se merge doar in sir indian, asa ca trebuie sa strigi „Pirtie!“ inainte de colt ca sa fii sigur ca nu te ciocnesti cu alt vecin.

Cit despre posibilitatea amenajarii unui drum de acces in locul aleii minuscule, Marioara Marinica, proprietara imobilului de linga alee, sustine ca „nu se poate face asta decit daca masinile ar trece prin WC-ul meu, ca

n-ar fi loc altfel.“

Intr-o atare situatie, locatarii trebuie sa-si puna pofta-n cui daca vor sa-si cumpere vreo mobila, ca nu vor avea pe unde s-o bage in casa. Ambulanta si pompierii n-ar putea patrunde pina la bloc, iar, daca vrei sa mori, e recomandat sa te duci la colt sa „dai coltul“, ca dricul nu incape pina la intrare.

Vasile Bulucea nu stie pe unde sa scoata camasa

Intrebat care este calea de rezolvare a situatiei din strada Amaradiei, prima reactie a primarului Vasile Bulucea a fost sa-si dea o palma peste frunte si sa ofteze. Abia intr-un tirziu a reusit sa ingaime: „Nu stiu ce-o sa facem… Acolo e hotarire judecatoreasca definitiva pe teren… Poate o sa amenajam pentru locatarii blocului aleea dinspre strada George Enescu… E incurcata rau…“. Fara comentarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS