24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Cancerul la sin

Una dintre maladiile grave care afecteaza femeia mileniului trei este cancerul la sin. Aceasta afectiune este o boala grava care insa, din fericire, nu mai este considerata mortala daca este descoperita la timp si tratata. Aparitia cancerului la sin este favorizata de factori de natura hormonala si ereditara, dar si de virsta sau de alimentatie.

Aceasta forma de cancer este intilnita in majoritatea cazurilor la femeile care au depasit 45 de ani, riscul instalarii bolii atingind pragul maxim la 35, 55 si de 70 de ani. Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea cancerului la sin, fiecare femeie care a depasit 40 de ani ar trebui supusa unei mamografii cel putin o data la doi ani. In cazul in care una dintre rudele de grad primar a suferit de aceasta maladie, riscul aparitiei bolii este dublu.

Nu s-a demonstrat insa ca maladia este de natura ereditara, dar exista predispozitii, de aceea in cazul in care intr-o familie s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri de-a lungul generatiilor este bine ca femeile sa-si verifice mai des starea de sanatate.

Hranirea necontrolata si consumul exagerat de carne si grasimi au fost si ele asociate cu frecventa cancerului la sin, desi nu se stie exact care este influenta dietei asupra sinilor si a sanatatii acestora. Factorii hormonali joaca si ei un rol important, deoarece boala este intilnita in special la persoanele la care pubertatea s-a declansat foarte devreme sau la cele care au intrat la menopauza la o virsta inaintata (dupa 55 de ani), la femeile care au avut prima sarcina dupa virsta de 30 de ani si la cele cu o viata sexuala cu activitate redusa.

Specialistii sint de parere ca pilulele contraceptive si alaptarea nu par sa aiba o influenta directa asupra declansarii bolii desi, initial, s-a crezut ca alaptarea bebelusilor pe cale naturala protejeaza mama de boala. Expunerea la soare, in special moda topless, poate avea efecte nedorite asupra organismului, facilitind aparitia si dezvoltarea cancerului la sin, dar si a celui de piele.

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea cancerului la sin trebuie efectuate mai multe teste si examinari complementare pentru a se detecta orice anomalie aparuta in dezvoltarea sinului. Cu cit boala este descoperita mai devreme, cu atit tratamentul da rezultate mai bune si sansa de vindecare este mai mare. Spre deosebire de alte forme ale bolii, cancerul la sin evolueaza destul de incet – de la aparitia primei celule canceroase si pina la aparitia unei tumori palpabile poate trece un deceniu.

Tumoarea maligna are forma neregulata, este foarte tare si de cele mai multe ori nedureroasa, cu dezvoltare locala si doar uneori ajungind la ulceratii. In unele cazuri este posibil sa apara o culoare nefireasca pe o portine a sinului, situatie in care este obligatoriu consultul medical. Tumoarea se dezvolta in detrimentul tesutului sanatos al sinului si ataca treptat musculatura pectorala si vasele limfatice. Atunci cind boala ajunge la metastaza inseamna ca tumoarea a atacat oasele si ficatul.

Diagnosticarea este un proces lung si destul de dificil, mai ales in cazurile in care anomaliile sinului sint descoperite accidental. Este imposibil de stiut in aceste cazuri daca tumoarea este maligna sau benigna, dar o mamografie ofera medicului foarte multe informatii utile despre boala, mai ales in cazul in care nu au aparut simptome clinice.

Daca exista riscul ca formatiunea noduroasa aparuta la sin sa fie de natura canceroasa, este recomandata biopsia. De cele mai multe ori, cazurile de cancer sint depistate in aceasta faza a testelor clinice. In toate cazurile de cancer la sin se recomanda interventia chirurgicala.

Tratament

Interventia chirurgicala ofera posibilitatea extirparii intregii tumori canceroase, din pacate insa la jumatate dintre femei este scos tot sinul si ganglionii pentru a evita riscul aparitiei metastazei. Aceasta afectiune a speriat foarte mult femeile din cauza riscului mortal pe care il are, dar si din cauza mutilarii rezultate in urma operatiei. Interventia este insa obligatorie, refuzul efectuarii acesteia ducind inevitabil la deces.

Dupa operatie exista si tratamente complementare cu raze X si chemoterapie. Medicina moderna permite reconstructia mamara, care seamana destul de bine cu sinul natural. Terapia cu raze X este folosita ca un mijloc suplimentar de siguranta, ea incercind sa distruga posibilele celule canceroase ramase prin „bombardare cu cobalt“ si dureaza citeva saptamini

Chemoterapia se face prin injectarea unor substante anticancerigene, o data sau de doua ori pe luna, pentru a preveni reproducerea celulelor canceroase. Aceste substante anticancerigene au foarte multe efecte secundare printre care pierderea podoabei capilare (parul se regenereaza dupa incetarea tratamentului). Exista si tratamente hormonale, dar cea mai noua metoda de tratament este imunoterapia. Aceasta consta in stimularea sistemului defensiv al organismului in asa fel incit sa distruga celulele canceroase. Aceasta tehnica este insa inca intr-o faza experimentala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS