10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala de pe fundul lacului

Scoala de pe fundul lacului

Situatia scolilor din Schela reprezinta una dintre cele mai importante probleme ale comunitatii. Numarul copiilor s-a redus in ultimii zece ani la jumatate, fapt care va duce, incepind cu anul viitor, la desfiintarea Scolii din Schela. Copiii vor fi mutati la scoala veche din Simbotin, dar nu vor sta nici acolo prea mult, deoarece cladirea este chiar in mijlocul viitorului lac de acumulare.

Scoala din Simbotin este una dintre putinele cladiri care au mai ramas in zona dupa demolarile care au avut loc dupa 1989, cind au inceput lucrarile pentru viitorul baraj. Scoala este chiar pe malul lacului care a luat fiinta in urma excavarilor. Cind lucrarile la baraj vor fi gata, scoala va fi inghitita de ape, pentru ca ea se va afla chiar pe fundul lacului de acumulare. Localnicii au inceput deja sa o numeasca „scoala de pe lac“ sau „scoala din chiuveta lacului“, dupa termenii folositi de constructori. Pentru ca este atit de izolata, Scoala din Simbotin a fost jefuita in ultimii ani de 14 ori. De fiecare data, hotii au plecat cu televizoare, mobilier, perdele sau utilaje din atelierul scolii. In plus, ei nu s-au multumit doar sa fure, ci au distrus ce nu au putut lua.

„Este unul dintre motivele care fac imposibila mutarea bazei materiale a Scolii din Schela, o data cu mutarea copiilor, care se va face incepind cu anul scolar 2002-2003. Nici acolo nu putem lasa mobilierul pentru ca va fi o scoala parasita, nici aici nu are rost sa-l aducem, pentru ca ar fi ca si cum l-am oferi hotilor“, a spus Constantin Covei, directorul Scolii din Simbotin.

20 de kilometri prin zapada pentru a ajunge la scoala

Inchiderea Scolii din Schela incepind de anul viitor este una din cele mai mari nemultumiri ale autoritatilor locale, ale profesorilor si, mai ales, a parintilor ai caror copii invata aici. Motivul desfiintarii este lipsa cadrelor didactice calificate.

„La Scoala din Schela sint 41 de copii in clasele V-VIII, dar nici un profesor calificat. Toti sint suplinitori. Copiii care vor fi mutati nu vor sta decit un an in scoala veche din Simbotin si apoi vor pleca si de acolo. Ceea ce am dori noi, ar fi ca situatia existenta sa mai fie mentinuta un an si scolile sa functioneze tot separat ca si pina acum. Intre timp, vor fi finalizate lucrarile la scoala cea noua din Simbotin si copiii din cele doua scoli vor fi mutati acolo“, a precizat directorul Constantin Covei. Cea mai importanta problema va fi transportul copiilor din Schela la Scoala din Simbotin.

„S-a promis un mijloc de transport. S-a vehiculat ideea unui Aro, dar ar trebui sa faca trei drumuri. La iarna insa, nici o masina nu va putea sa circule pe drumurile din Schela. Unii copii vor merge zilnic poate 20 de kilometri dus-intors prin zapada pentru a ajunge la scoala“, a mai spus directorul. Distanta dintre cele doua institutii este de sase kilometri, dar unii dintre copiii din Schela fac acum o ora pe jos ca sa ajunga la cursuri. Singura speranta a acestor copii este ca inchiderea scolii in care au invatat pina acum sa mai fie aminata un an pina cind va fi gata scoala cea noua din Simbotin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS