21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO piesa de teatru jucata in Pestera Muierilor

O piesa de teatru jucata in Pestera Muierilor

Pentru prima data in Romania, in Pestera Muierilor din masivul Paring, tinerii actori gorjeni au jucat piesa „Colivia“, o adaptare dupa „Piticul din gradina de vara“ de D.R. Popescu. Pentru ca sa simta atmosfera rece si stricta dintr-o inchisoare, spectatorii au fost imbracati in zeghe si au fost paziti de gardieni inarmati.

O trupa de actori amatori de la Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu a ales ca scena Sala Altarului din Pestera Muierilor, cea mai mare pestera electrificata din tara.

Regizorul sustine ca spatiile neconventionale iti dau senzatia de libertate, iar actorii au posibilitatea sa fie foarte aproape de spectatori. Mai mult decit atit, publicul intra in atmosfera de spectacol de cum paseste in pestera. „Conditiile dintr-o pestera sint identice cu cele existente intr-o ocna. Este un spatiu rece, realist, umed, mizer. Pentru om, un astfel de spatiu este extrem de apasator“, a spus regizorul si scenaristul Eugen Titu, de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Tirgu Jiu.

Tinerii, studenti la actorie, au incintat publicul prin talentul si daruirea lor scenica, desi au fost la prima lor experienta si au jucat la o temperatura destul de scazuta.

Actori si spectatori imbracati in zeghe

Actiunea piesei „Colivia“ se petrece in perioada comunista intr-o inchisoare de femei. Eugen Titu spune ca in adaptarea sa, spre deosebire de D.R. Popescu, a pus femeia si barbatul pe picior de egalitate, insa nu a uitat sa scoata in evidenta lasitatea barbatului, care face anumite compromisuri pentru a rezista regimului asupritor.

Pentru ca sa simta intens sentimentul captivitatii, spectatorii au fost imbracati in zeghe si au fost supravegheati de gardieni inarmati. „Spectatorii au fost primiti de gardieni la intrare si tratati ca niste puscariasi. Am facut asta pentru ca am dorit sa se simta ca niste puscariasi. Sa simta din plin conditiile inumane, sa simta durerea acestui spectacol de la exterior pina in adincul sufletului“, a mai spus Eugen Titu.

Spectacolul „Colivia“ a incheiat a doua editie a programului „Drumul lui Brancusi“, organizat de Centrul de Cultura si Arta „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu. Organizatorii sustin ca prin acest gen de programe se incearca promovarea agresiva a potentialului cultural si turistic din judetul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS