17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri externe pentru agricultura romaneasca

Fonduri externe pentru agricultura romaneasca

Proiectele privind imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole pot primi fonduri SAPARD, daca au o valoare cuprinsa intre 30.000 de euro si doua milioane de euro. Proiectele de dezvoltare si imbunatatire a infrastructurii rurale pot fi finantate, prin acelasi program, daca valoarea acestora este mai mare de 100.000 de euro, dar nu depaseste un milion de euro.

In cazul proiectelor privind imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole, ajutorul financiar nerambursabil nu poate depasi 50% din valoarea totala a proiectului, precizeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Valoarea totala a unui proiect pentru sectoarele de lapte si produse lactate, carne, legume si fructe, vinificatie, peste si cartofi se compune din minimum 50% contributie privata, restul fiind fonduri publice, din care 75% reprezinta contributia comunitatii din zona respectiva, iar 25% este cofinantare nationala.

Proiectele trebuie finalizate pina pe 30 septembrie 2003

Pentru sectoarele de cereale, seminte oleaginoase si zahar, minimum 70% reprezinta contributia privata, diferenta fiind asigurata din fonduri ale comunitatii si din cofinantarea nationala. Beneficiarii fondurilor SAPARD pot fi societati comerciale cu capital integral privat, precum si cooperativele de consum. Solicitantul creditului trebuie sa fie persoana juridica romana, cu capital integral privat, sa fie direct responsabil cu pregatirea si managementul proiectului (sa nu actioneze ca intermediar), sa aiba surse financiare stabile si sa participe la finantarea proiectului. Capitalul sau actionariatul solicitantului poate fi atit integral romanesc, cit si mixt sau integral strain. Data limita pina la care proiectele selectate in cadrul unei licitatii trebuie finalizate este 30 septembrie 2003. Acest termen reprezinta data limita pina la care beneficiarul poate depune ultima cerere de plata considerata acceptabila de catre agentia SAPARD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS