Toxicomanii sint tratati „dupa ureche“ in spitalele craiovene

Autori


Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, prin Serviciul de programe de sanatate, impreuna cu politia, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si institutiile de invatamint promoveaza mai degraba ideea de prevenire a consumului de droguri, preocupindu-se insuficient de cazurile deja existente. Ideea pe care se merge aici este, de fapt, aceea ca responsabilitatea tratarii toxicomanilor revine singurului centru de specialitate din tara, aflat in Capitala, nicidecum factorilor locali. Au existat si voci, cum ar fi cea a prof. dr. Udristoiu, care au cerut functionarea unui astfel de centru si la Craiova, cu personal de specialitate si dotari corespunzatoare, insa proiectul a fost aminat din cauze financiare si pe considerentul ca in judetul nostru nu exista consumatori de droguri.

Drogatii sint tratati ca orice intoxicat

Vestea imbucuratoare este ca nu s-a renuntat inca la idee si ca este posibil ca in viitorul nu prea indepartat, conform previziunilor directorului DSP Dolj, dr. Constantin Ecobici, sa fie infiintata pentru inceput o sectie poate chiar in cadrul Spitalului Clinic nr.1 Craiova, unde sa fie tratati toxicomanii. Ceea ce se intimpla in prezent este de domeniul incredibilului. Pe linga toxicomanii care doresc sa renunte la consumul de droguri si nu o pot face intr-un spital craiovean, in lipsa dotarilor corespunzatoare si a personalului calificat, mai exista si cealalta categorie, a consumatorilor, care ajung in spitalele craiovene in urma unei supradoze. Daca pentru prima categorie mai sint sanse de recuperare in clinica de la Bucuresti, in cazul unei supradoze victima ajunge de regula la Spitalul Clinic nr.1 Craiova, unde beneficiaza de acelasi „meniu“ de ingrijiri medicale ca si ceilalti intoxicati.

Metadona este administrata in doze ipotetice

Daca pacientul are zile, este trimis apoi pentru tratament de recuperare la una dintre clinicile de neuropsihiatrie, unde nu se gasesc de nici unele, dupa cum reiese din declaratia dr. Daniel Trasca, seful Sectiei de psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie din Calea Bucuresti: „De cind functioneaza aceasta sectie, nu am avut decit doi pacienti consumatori de droguri, pe care nu stiam efectiv cum si cu ce sa-i tratam. Noi sintem medici psihiatri, iar terapia de dezintoxicare presupune mai multe competente. In fine, nu stiu ce s-a ales pina la urma de pacientii aceia, mai ales ca unul dintre ei a zbughit-o pe geam a doua zi si nu l-am mai vazut“. Despre medicatia aplicata toxicomanilor, Trasca stia cite ceva, insa nu prea multe, motiv pentru care si-a intrebat o subalterna: „Cum se numeste, doamna, chestia aia pe care le-o dam? Aaa, metadona… Si nu prea stim cum sa le-o administram, nu-i asa?“ Doctorita a confirmat faptul ca medicamentul este prescris „dupa ureche“, apoi a dat din umeri, concluzionind: „Asta-i situatia!“


Medicii confunda toxicomanii cu epilepticii

O situatie asemanatoare este la Spitalul Clinic nr. 1 Craiova. Aici, cazurile de intoxicatii cu droguri sint denumite, de regula, epilepsii, motiv pentru care sint lasate in grija medicilor de la Sectia de Neurologie. „Pentru ca nu cunoastem tabloul simptomatic, nu ne dam seama de la inceput ca avem de-a face cu o persoana care se drogheaza. Toxicomanii sint trimisi in cele din urma la Spitalul de Neuropsihiatrie“, a declarat dr. Dorina Iovanescu, medic primar neurolog. Lucrurile nu se desfasoara insa intotdeauna dupa acest tipar.

Un pacient a facut trei drumuri cu salvarea pina sa fie primit la Spitalul de Neuropsihiatrie

Saptamina trecuta, un tinar de 20 de ani care fusese internat in Spitalul Clinic nr.1, cu diagnosticul epilepsie, schimbat ulterior – dupa ce medicii au avut o revelatie – in intoxicatie cauzata de o „supradoza“ de prafuri combinate cu alcool, a fost plimbat cu salvarea intre cele doua spitale pentru ca nu se stia exact de competenta carei institutii ar fi cazul. „Cit timp a stat la noi, l-am tinut legat de pat cu catuse pentru ca avea un comportament extrem de agresiv. Intr-una din zile l-am gasit atirnind pe geam afara (Neurologia se afla la etajul VII) cu catusele prinse de patul pe care nu am idee cum a reusit sa-l traga pina linga fereastra. Am recomandat internarea lui in Spitalul de Neuropsihiatrie, dar ni l-au trimis inapoi. De trei ori ne-a fost «returnat», medicii de acolo precizind ca nu este de competenta lor. Am reusit in cele din urma sa-i convingem sa-l ia acolo, explicindu-le ca tinarul are tulburari psihice care nu pot fi tratate in alt spital“, a precizat dr. Iovanescu. Dr. Daniel Trasca a negat insa faptul ca pacientul ar fi ajuns in Sectia de Psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie, cu toate ca portarul institutiei si mai multe cadre medicale din unitate isi aminteau ca l-au vazut in momentul internarii. Daca pacientul a fost internat pina la urma undeva ramine un mister.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 13 mai 2002

Actualitate

» 150 de concediati de la ELECTROCARBON Slatina au mimat un miting de protest
» Comercializarea ciinilor de lupta si atac va fi pedepsita cu inchisoare de la doi la sapte ani
» Elevii au la dispozitie 28.000 de locuri in tabere
» Stiri diverse
» Doi copii nu si-au primit alocatiile timp de un an
» Intreprinzatorii doljeni vor sa se organizeze in asociatii profesionale
» Romania va avea acces la instrumentele financiare ale Fondului European de Investitii
» Spalarea banilor – „combatuta“ de un organism national
» Trei milioane de romani folosesc cardul doar pentru a extrage numerar
» Fonduri externe pentru agricultura romaneasca
» Toate institutiile publice vor fi obligate sa foloseasca sistemul electronic de licitatii
» Stiri diverse
» Primarul Craiovei cauta… primarie
» Conflict intre Primaria Tirgu Jiu si Oficiul Roman al Drepturilor de Autor
» Conflict intre Primaria Tirgu Jiu si Oficiul Roman al Drepturilor de Autor
» Directia Agricola Gorj inregistreaza pierderi de 112 miliarde de lei
» Ziaristii craioveni vor fi imbracati ca medicii
» Autoritatile din Mehedinti sint in alerta de gradul zero
» Salariatii de la CORAPET Corabia isi vor primi zilele acestea salariul pe luna ianuarie
» Stiri diverse
» O piesa de teatru jucata in Pestera Muierilor
» Elevii de la „Carol I“ din Craiova – primii la Concursul de matematica „Pitagora“
» Calatorii asteapta apatici autobuzele RAT Craiova
» Schimb de experienta in invatamintul preuniversitar prin ARION
» Patiseria din Severin care a vindut eclere cu salmonela a fost redeschisa
» Stiri diverse
» Poarta Sarutului, in plin proces de restaurare
» Pensionarii se vor odihni pe „englezoaice“
» Toxicomanii sint tratati „dupa ureche“ in spitalele craiovene
» Cea mai mare filiera de trafic cu persoane de la inceputul anului a fost anihilata
» Un hot de cruci a fost prins cu… corpul delict in spinare
» Diabetul zaharat
» Tot mai multe romance apeleaza la chirurgia estetica pentru a-si remodela corpul
» Diverse

Local

» Femeia gasita pe treptele Spitalului de boli infectioase din Craiova a decedat
» Zeci de gospodarii au fost mistuite de flacari
» Stiri diverse

Dolj

» Constantin Dobrescu, la ceas aniversar

Gorj

» In Rugi – Gorj a aterizat un OZN

Sport

» Selectionata divizionara a Romaniei a fost invinsa
» Loti Bölöni si Cristi Chivu au avut un an de exceptie
» Pilotul Victor Baldescu a ranit sase persoane
» Scuderia Ferrari a facut de rusine Formula 1
» Stiri diverse
» Ramin 16 echipe in Divizia A
» Andone vrea sa ne bata cu orice pret
» Repetitie pentru derbiul de simbata
» Stai acasa, Grigorie!
» Stiri diverse

Opinii

» Spioni & spioni

Top