21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii care platesc pacatele parintilor

Copii care platesc pacatele parintilor

Viata familiei Iordache ar fi putut sa fie linistita si indestulatoare. Nu oricine are norocul sa primeasca mostenire o casa solida, mobilata si plina de tot ce se cade sa existe intr-o casa cu stare. Sansa aceasta au avut-o Dorel, sotia lui si cei sase copii care s-au trezit peste noapte proprietarii unei case cum nu indraznisera niciodata sa viseze ca ar putea avea, mostenire de la o matusa, „cucoana“ mare la Bucuresti. Dar, dupa cum se spune ca norocul si-l face omul cu mina lui, asa au transformat si sotii Iordache mana cereasca in… praf si pulbere, potrivit apucaturilor si nepasarii lor. Au vindut mai intii lucrurile marunte, apoi mobila si pina la urma, cind nu a mai ramas nimic de vindut, au smuls podeaua, grindinile si tot ce era de lemn si le-au pus pe foc. Familia Iordache a transformat casa pentru care ii invidia tot satul intr-o ruina. Femeia si-a parasit familia si a plecat in alt sat, cu un alt barbat. Doi baietei ramasi cu tatal lor platesc acum pentru nesabuinta parintilor, traind o copilarie mizera si fara speranta.

Desi sotii Iordache au mostenit casa de la ruda lor din Bucuresti imediat dupa revolutie, satenii isi mai aduc aminte si acum cit de bine arata atunci si cite lucruri de valoare se aflau in ea. „Era plina de mobila, cu masa solida de lemn in mijlocul sufrageriei, covoare, masina de cusut si toate alea! Ce-au avut acolo, ce nu avea nimeni in sat! Si uite ce s-a ales…“, povesteste o vecina. Oamenii nu mai simt nici macar mila pentru cei doi soti care nu au stiut sa pretuiasca norocul care a dat peste ei si si-au batut joc de viitorul copiilor lor. Dupa ce casa s-a transformat incet, incet intr-o ruina insalubra, femeia a plecat, luind cu ea numai unul dintre cei sase copii. Restul s-au risipit pe la rude sau unde au gasit un loc de munca si un codru de piine. Numai doi baietei au ramas acasa, la Robanesti, impreuna cu tatal lor.

Mincare, haine si medicamente de la vecini

Gabriel are opt ani iar Mircea este mai mare cu un an. Pe cit de tacut este Mircea, pe atit de guraliv si de istet spun vecinii ca este Gabi. „E mai bine acum decit cind era si Geta (mama) acasa. Ea ne batea cind bea, tata numai ne cearta. Bea si el aproape in fiecare zi, dar vine seara acasa si ne aduce piine si ciorba. Pina la 12 noi stam la scoala. Vine domnisoara invatatoare si ne aduce haine, pateu si dulciuri. Cel mai mult ne place pateul“, povesteste Gabriel. Oamenii din sat spun ca Mircea este retardat mintal, mostenind boala tatalui, dar ca baietelul cel mic, Gabi, este foarte destept si descurcaret. Cei doi copii sint indragiti de vecini care ii ajuta cum pot, cu o hainuta, o farfurie cu mincare si chiar cu medicamente atunci cind sint bolnavi. Dar cel mai mult ajutor il primesc de la scoala, unde se duc de placere, stiind ca acolo gasesc afectiune. „S-a si certat tat-so cu invatatoarea, ca ea le-a oprit alocatiile, si le-a cumparat haine“, a spus o vecina.

Cei doi copii s-au invatat sa traiasca de pe azi pe miine si sa manince ce apuca. Poate ca mai tirziu vor afla ca viata lor putea fi altfel, daca nu mai buna, cel putin umana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS