10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrepararea Sfintului si Marelui Mir va incepe la Manastirea Antim

Prepararea Sfintului si Marelui Mir va incepe la Manastirea Antim

Prepararea Sfintului si Marelui Mir va incepe luni, la Manastirea Antim din Bucuresti. Sfintul si Marele Mir se prepara din untdelemn curat, amestecat cu multe mirodenii, dupa o rinduiala solemna in primele trei zile din Saptamina Patimilor. Este sfintit de catre Sinodul Arhiereilor in frunte cu Parintele Patriarh la Sfinta Liturghie din Joia Mare. Dupa sfintire, Sfintul si Marele Mir se imparte episcopilor si tuturor parohiilor. Sfintul si Marele Mir se foloseste la sfintirea bisericilor, antimiselor si la taina mirungerii administrata fiecarui nou botezat, o singura data, imediat dupa botez. Sfintul si Marele Mir este sfintit numai de Bisericile Ortodoxe Autocefale.

In Biserica Ortodoxa Romana, Sfintul si Marele Mir a fost sfintit pentru prima oara numai de ierarhi romani in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, la 25 martie 1882.

Pina acum s-au facut 18 sfintiri ale Sfintului si Marelui Mir, ultima data in 1996. Joi, la Biserica Sfintul Spiridon Nou din Bucuresti, in cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu ceilalti membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va fi sfintit Sfintul si Marele Mir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS