3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTineri, de miine nu mai aveti voie sa faceti sex!

Tineri, de miine nu mai aveti voie sa faceti sex!

„Alcoolul, drogurile si SIDA – un flagel pentru sanatatea tinerilor“ a fost tema dezbatuta, in urma cu doua zile, la sediul Grupului scolar industrial „Transporturi Cai Ferate“ Craiova, de lectoru’ de la horticultura, Constantin Baduca, Maria Tudor, capitan la IJP Dolj – compartiment prevenire, dr. Narcisa Dinica – Directia de Sanatate Publica Dolj, dr. Oana Mateescu – coordonator departament prevenire din cadrul Asociatiei Regionale Anti-SIDA, cadre didactice, elevi si ziaristi. Elevii au asistat la zbateri si dezbateri aprige pe tema flagelului, participantii nereusind sa realizeze un dialog cu acestia. Un singur elev s-a aratat interesat de subiect si a incercat sa obtina raspunsuri la citeva intrebari. Aplauze frenetice pe parcursul discutiilor, ca la simpozioanele romanesti.

Flagelu’ bate gelu’

De la bun inceput, se intelege, potrivit temei, ca numai impreuna – alcoolul, drogurile si SIDA – pot fi „un flagel“, iar separat nu. Pe de alta parte, de ce este „flagel“ doar pentru tineri, cind „elementele negative“ pot ataca persoane de toate virstele? Adica, virusu’ si sufletu’ n-au virsta. Insa, specialistii au facut precizarile de rigoare. Daca in vechiul regim, cuvintul marasm (stare de epuizare fizica sau de decadere morala) s-a demonetizat din pricina sintagmei „marasm economic“, prea des uzitata, „mai tirziu“ s-a „descoperit“ cuvintul flagel, care etimologic apartine limbii latine si inseamna, la propriu, bici. Verbul a flagela inseamna „a bate tare cu biciul“, iar lingvistii de tip nou, dupa un ritual lexical, au introdus in dictionar – in paranteza – si „biciuitul“ cu seringa, ace nesterilizate etc. In fine, dupa revizuirea cu glontu’ a mentalitatii neamului romanesc, din decembrie ’89, s-a acordat cuvintului cu pricina un sens figurativ mai aproape de realitate, dar care, folosit in exces sau la-ntimplare, risca sa fie si el demonetizat.

Nu de altceva, dar spermicidele, creme, geluri, sterilet, pilula contraceptiva nu previn transmiterea HIV. Si vedeti cum flagelu’ bate gelu’?

Profetii pentru anul 2000

Specialistii le-au explicat elevilor ce inseamna virusul HIV, le-au vorbit despre „semne si simptome“, „cum se transmite si cum nu se transmite HIV“, despre test, tratament, prevenire, protectie prin prezervativ, boli cu transmitere sexuala, statistici, drepturile persoanelor infectate, despre droguri grele si droguri usoare, dependenta de droguri, efectele dependentei, drama alcoolismului etc. Si ca tinaru’ sa fie informat la zi, i

s-au daruit doua brosuri. Una cu „informatii despre HIV SIDA“ si alta intitulata „Viata sau drog?“. Ultima are un titlu mai putin inspirat, pentru ca, din punctul de vedere al poetului, daca vrea sa defineasca viata, aceasta nu poate fi decit cel mai tare drog care la romani da dependenta aproximativ 60 de ani. Altfel, cica s-ar sinucide. In ceea ce priveste brosura despre SIDA – realizata de ARAS OLTENIA -, elevii au ramas uimiti de actualitatea informatiei: „Se estimeaza ca aproximativ 16.000 de persoane se infecteaza zilnic cu HIV, dintre care 14.000 sint adulti, iar la finele anului 2000 – 40 de milioane de persoane vor fi infectate cu HIV.“ Ceea ce inseamna ca mai avem de asteptat tocmai pina in anul 2000! Adica orele putrezesc, secundele se birfesc, dindu-si palme, de secole-ntregi.

Specialistele le recomanda elevilor sa faca exercitii de montare a prezervativului

Un elev mai sarit din tipare fixe a vrut sa le puna intrebari specialistilor: „Dumneavoastra recomandati prezervativul, dar daca se rupe?“ Invitatii s-au uitat unul la celalalt si apare un raspuns antologic: „Depinde cum il folositi. Va recomand sa faceti exercitii de montare a prezervativului.“ Ocazie rara pentru o alta „duda“ fabricata pe loc de o doctorita: „Sexul este un lucru normal, face parte din viata noastra si ar trebui sa-l privim cu mai multa responsabilitate!“ Personal, n-am nimic impotriva. Il poate privi chiar si cu mai multa responsabilitate.

Abstinenta de la sex sau „Adio, dar ramin cu mine!“

Apoi, tot despre sex, nu cu Nadine, ci… intelegeti. Sex vaginal, sex oral si sex anal. Chestia cu homosexualii e periculoasa rau. Nu e ca la americani, cu soricei legati cu sfoara si „implementati“ sa faca sex pe cale anala. La noi, pericolu’ e atit de mare, la capitolul sex – barbat-femeie – „in dulcele stil clasic“, incit tinerilor le-a fost recomandata pentru eficacitate maxima – in sensul eliminarii riscului de a se infesta cu HIV – abstinenta. Dumnezeule mare! Pai cum ramine cu hormonu’? Mai ales daca intram in „structuri.“ E musai sa-ti golesti glanda de scons stranier, importata, dupa ce au intervenit agenturili, si fug si maimutele de tine. Un fel de „Adio sex!“ sau „Adio, dar ramin cu mine!“

Piciu’ cu hormoni pune intrebari incomode

Elevul curios a intrebat cum poate sa ajute un prieten care se drogheaza. Raspunsul a venit prompt: „Merge la psiholog sa vada cauza care l-a determinat sa consume droguri, dupa care se recomanda internarea lui intr-un centru de dezintoxicare, pentru doua saptamini.“ Si… daca ajunge in centrul acela, legea o sa-l condamne?, a intrebat „piciu’ cu hormoni“. Organu’ i-a taiat rasuflarea: „Legea pedepseste detinerea de droguri, chiar daca sint pentru consumul propriu!“ Adica, bre, legea te protejeaza, da’ nu te iarta. Insa, s-a precizat ca nu este cazul Craiovei, care este un oras sarac, ci heroina, cocaina, hasis si alte alea se consuma in orase bogate ca Bucuresti si Constanta. D’aia n-are Craiova corupti si lumea nu stia de ce! Dupa ce s-a teoretizat si sevraju’ s-a spus ca problema cea mai grava pentru un narcoman dezintoxicat o reprezinta integrarea in societate. Ca vorb’aia, avem mai multe sanse de a intra in structurile (n)euroatlantice, ca ne baga alde Ben care cultiva macu’.

Burebista a stirpit viile ca sa nu ne cotropeasca romanii

Elevii nu stiau ca alcoolul si tutunul dauneaza grav sanatatii, drept pentru care au fost informati la precizie de profu’ de la horticultura. El s-a declarat impotriva reclamei de la TV care ii arata pe daci descoperind berea. Dupa cercetari profunde, el a descoperit ca Burebista nu a ordonat defrisarea viilor pentru ca dacii ar fi fost niste betivi, ci din cauza romanilor, care erau niste inraiti consumatori de vinuri. Cica facea parte din strategie sa nu ne cotropeasca romanii. Pai, elevii mai stiu din ce se trag?

Am asistat la o „lectie“ de istorie, horticultura, medicina si la o „lectie“ de etcaetera. Daca ar fi existat un film documentar, real, cu imagini cutremuratoare din lumea in care nimeni nu doreste sa intre, cu siguranta s-ar fi obtinut rezultatul scontat, constientizarea atingind alte cote. Asa ca, la plecare, pe holul de la etajul liceului inclusiv fumatorului i se taia respiratia. Elevii fumau mai abitir decit intr-un bar. Un fel de ceata londoneza, in care zaresti, dar unde nu poti respira.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS