13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititei, ploaie si arta de Sfintul Gheorghe, la Bailesti

Mititei, ploaie si arta de Sfintul Gheorghe, la Bailesti

Ziua de 23 aprilie a fost sarbatorita intr-un fel cu totul special si aproape solemn de locuitorii proaspatului municipiu doljean, Bailesti. Alegindu-si ca patron spiritual pe Sfintul Gheorghe, bailestenii s-au reunit marti, dis-de-dimineata, in centrul orasului, urmind sa participe, pe tot parcursul zilei, la un intreg program cultural-religios. Vestea petrecerii a impinzit orasul de la prima ora: proorul – un car tras de patru cai, impodobit cu verdeata si strajuit de icoana Sfintului Gheorghe – a batut strazile orasului minat de Gica al lui Fieraru si de feciorii lui. Obicei mostenit de la batrini, proorul anunta si triumful caldurii asupra frigului, a primaverii asupra iernii. De aceasta data insa, vremea a fost mohorita, iar numarul cetatenilor dispusi sa-si paraseasca locuintele calduroase – mic, manifestarile desfasurindu-se pe fuga.

Totusi, slujba religioasa tinuta in fata icoanei Sfintului Gheorghe – icoana ridicata in urma cu un an, in centrul orasului, a sfidat mofturile primavaratice ale vremii si a urmat cursul solemn, obisnuit, depasind serios limita de timp impusa de program. Populatia adunata in careu nu s-a sinchisit, insa, nici de ploaie, nici de orele lungi si multe si a asteptat cuminte impartasania si binecuvintarea episcopului vicar al Mitropoliei Olteniei, Preafericitul Gurie. Cu sufletele mai usoare si mai curate, barbatii si femeile au insotit apoi copiii Bailestiului in plimbari de voie pe aleile parcului, pina la scena instalata pentru spectacolul artistic. In drum, citiva impatimiti ai artei s-au oprit la Casa de cultura „Amza Pellea“, in al carei foaier s-a vernisat expozitia de arta fotografica organizata de Casa de cultura a sindicatelor din Craiova si Foto Clubul „Mircea Faria“. Localnicii au avut astfel prilejul sa admire, pentru prima data in orasul lor, 50 de lucrari artistice – fotografii alb-negru si color – de care se vor putea bucura si in urmatoarele doua saptamini. Cum, intre timp, ploaia binevoise sa ia o pauza scurta, bailestenii s-au mutat apoi in inima naturii, adica in parc, hotariti sa profite de fiecare raza de soare.

In acordurile cintecelor populare, interpretate atit de ansamblul folcloric din Bailesti, cit si de cel din Calafat, cetatenii au mincat pe banci sau pe linga mici gustosi si fierbinti, cu frica incalcarii postului ascunsa in sin. Voia buna si cheful de joc au incins spiritele pina spre amiaza, cind multimea a fost obligata, de forte meteorologice neiertatoare, sa se indrepte spre locuri mai ferite si putin expuse pacatului. Desi programul alcatuit de primarie prevedea si discoteca in aer liber, tineretul a gasit de cuviinta sa-si incheie ziua prin cite un local special amenajat sau prin casele Gheorghilor si Gheorghitelor, aducind, in acelasi timp, slava Sfintului Mare Mucenic, al carui nume a marcat ziua de 23 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS