14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalamanca 2002 - oras european al culturii

Salamanca 2002 – oras european al culturii

Atasatul cultural al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, Teresa Vicente, a tinut ieri un discurs cu tema Salamanca 2002 – oras european al culturii, la Centrul Cultural Latino-American din Craiova.

Discursul acesteia a fost condensat, captivant pentru intreaga asistenta, compensat cu aplauze. Transparenta a fost totala. A urmat un film documentar tulburator despre Salamanca, acesta fiind considerat unul dintre cele mai importante focare ale culturii spaniole. Salamanca are una dintre cele mai vechi universitati din lume, creata in 1218. Iata citeva spicuiri din expozeul sustinut de Teresa Vicente: „Cine vrea sa stie – spune un proverb spaniol – sa se duca sa invete la Salamanca. Admirind acest minunat monument de arta gotica si plateresca spaniola, nu putem sa nu ne amintim personalitatile care au trecut de-a lungul secolelor pe aici: Ducele de Alba, Carol al V-lea, Fray de Leon, Tirso de Molina, Cervantes, Lope de Vega, Calderon de la Barca, Gongora sau Miguel de Unamuno.“

Fara nici o indoiala, Salamanca este orasul artei prin excelenta, echilibrului si armoniei, o simbioza a spiritului rural si spiritului studentesc.

De asemenea, „un continuu punct de atractie al Salamancai il reprezinta, desigur, cele doua catedrale. Cea veche este din secolul al XII-lea a lui Don Jeronimo de Perigueux, capelan al Cidului.“ Un oras intelept si discret, viclean si doctoral, cum spunea un calugar contemporan cu Fray Luis de Leon. Salamanca este un oras universitar prin excelenta „in care se vine pentru a se invata si pe ai carui studenti Cervantes i-a descris ca pe tineri capriciosi, liberi, pasionati, cheltuitori, discreti, diabolici si cu umor.“

Lectoratul spaniol al Facultatii de Litere din Craiova impreuna cu atasatul cultural al Ambasadei Spaniei, Teresa Vicente, i-au invitat pe toti cei prezenti sa vizioneze filmul spaniol „Deschide ochii“, incepind cu ora 15.00, la Casa Baniei. Ziua de ieri a fost una de exceptie, pentru care toti cei angrenati in realizarea Zilelor Culturii Ibero-Americane merita tot respectul si felicitarile cuvenite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS