17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli marunte, dar... cam multe

Nereguli marunte, dar… cam multe

• Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat ieri o serie de controale in magazinele din pietele craiovene
• Lipsa autorizatiilor sanitare si produsele expirate oferite cumparatorilor sint doar citeva dintre neregulile care au iesit la iveala

Inspectorii Ilie Rosoga si dr. Aurelian Toma, din cadrul OJPC Dolj, insotiti de reprezentanti ai mass-media, au purces ieri la verificarea unor magazine din Piata 1 Mai, vizavi de Spitalul Clinic nr.1 Craiova, si din zona Pietei Garii. Controlul efectuat a evidentiat o serie de nereguli, nu atit de grave pe cit de multe.

Si tacerea e un raspuns

In galantarul magazinului general al SC DORU COM SRL, situat in apropierea Spitalului Clinic nr. 1 Craiova, iti sarea in ochi o punga plina cu niste fursecuri misterioase. N-aveau nici o eticheta, basca faptul ca erau o adunatura de sortimente. Abia cind i s-a cerut socoteala despre acea punga, vinzatoarea – acoperind la repezeala piinea si cornurile cu o folie, de parca nu le-ar fi vazut inspectorii – s-a grabit sa afirme ca „fursecurile nu sint la vinzare, doar le tinem acolo“! Cit despre produsele de panificatie, gramajul era un mister si pentru angajatele magazinului, asa ca nu era de mirare faptul ca nu fusese afisat. Tot aici, autorizatia sanitara era afisata la loc vizibil, dar un pic cam… expirata. „Cu analizele medicale obligatorii cum stati? Cind le-ati facut ultima data?“, le-a intrebat pe vinzatoare inspectorul Rosoga. In loc de raspuns, a urmat o tacere adinca, dar semnificativa.

Produse doar pentru cunoscatorii de limba maghiara

La SC GOBANS IMPEX SRL, „oaspetii nepoftiti“ tocmai se pregateau sa-l felicite pe patron pentru modul in care se desfasoara activitatea magazinului, cind inspectorului Toma i-au atras atentia citeva pachete cu carne de mici. Produsul n-arata rau, avea chiar si etichetele de rigoare, doar ca data fabricatiei sau termenul de garantie lipseau cu desavirsire. Alaturi, in vitrina frigorifica a magazinului PFI FOTA MIRELA, doua bucati zdravene de parizer de porc, asteptau – expirate, bine mersi – cumparatorii. Tot acolo, vinzatoarea-patroana incerca sa le ofere clientilor „ficat de pui unguresc“. Asa sustinea ea, caci adevarul despre produs il puteau afla doar cunoscatorii de limba maghiara, in romana nefiind inscris pe eticheta nici un cuvintel.

NAZA IMPEX – magazin sau magazie?

Frumos amenajat, cu marfa multa si nu prea scumpa, cam asa au descris angajatii OJPC Dolj magazinul SC NAZA IMPEX SRL. Conform proverbului cu gardul si leopardul, neregulile insa n-au intirziat sa iasa la iveala. Autorizatia sanitar-veterinara expirase de vreo trei luni, nimeni neobosindu-se sa o preschimbe. Citeva bucati de salam expirat – „retras de la vinzare“, dupa spusele administratorului Adrian Florincas – erau depozitate impreuna cu marfa oferita cumparatorilor. Intr-un frigider pe care scria mare „Pepsi“ erau ingramadite la rece… brinza, maslinele, cascavalul si doar o unica sticla de Pepsi de 0,5 l. In mijlocul magazinului se afla o stiva imensa de sticle cu suc, fapt care l-a facut pe inspectorul Rosoga sa intrebe: „Aici e magazin sau magazie?“.

Se poate si altfel

In Piata Garii, angajatii OJPC Dolj au avut ocazia sa constate faptul ca se poate face comert si respectind legea. Astfel, patiseria firmei SC LATIF SRL din vecinatatea Autogarii Nord arata „ca la carte“. Patiserele chiar aveau bonete pe cap, produsele – verificate la cintar – aveau exact greutatea anuntata, activitatea se desfasura in conditii normale de curatenie. Secretul a fost dezvaluit de patronul firmei, Amer Khhna: „Am instalat un sistem de televiziune cu circuit inchis, astfel ca pot supraveghea nonstop activitatea din patiserie. Pot controla din birou chiar si gramajul produselor cu o camera ce imi arata cintarul“. Fara a avea ce sa reproseze, inspectorul Ilie Rosoga a tinut sa afirme: „Chiar in conditiile unei afaceri de amploare, se poate face productie in mod civilizat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS