Acasă Actualitate „Piramidele“ din satul mehedintean Plopi adapostesc zeci de suflete

„Piramidele“ din satul mehedintean Plopi adapostesc zeci de suflete

• Parintii traiesc din alocatia copiilor • Mamaliga si zeama fiarta – un meniu servit dimineata, la prinz si seara

Cine trece pe la marginea localitatii mehedintene Plopi are impresia ca a ajuns in preistorie. Bordeie de pamint rasar unul dupa altul, pe citeva zeci de metri, adapostind intre cinci si zece suflete in cite o singura incapere. Aproximativ 30 de persoane traiesc in intuneric, in cele sase bordeie care se insiruie pe Drumul Judetean 606A. Din departare, aceste „locuinte“ par musuroaie de pamint, localnicii denumindu-le „piramide“.

Peste 30 de locuitori din satul Plopi traiesc de mai bine de zece ani in bordeie de pamint, care au devenit punctul de atractie al trecatorilor prin zona. Femeile isi intind hainele la soare si stau linga ceaunul cu ciorba, inconjurate de copiii dezbracati si murdari. In fiecare astfel de bordei traiesc cel putin patru-cinci copii, alaturi de cel putin doi membri maturi ai familiei. Stamate Paraschiva, mama a cinci copii, spune ca ii este frica sa-si mai lase odraslele singure, deoarece prin preajma bordeiului sint foarte multi sobolani. Paraschiva sustine ca, in urma cu o saptamina, fetita ei cea mica, de numai trei ani, era sa fie muscata de un sobolan chiar in timp ce dormea.

„Astea sint conditiile in care stam. Nu avem venituri, ca nu am muncit niciodata. Acuma mai cistigam din lucrarile de primavara, ca ne ducem pe la oameni prin sat sa muncim, dar iarna abia am trecut-o. Mamaliga si zeama fiarta, din te miri ce, aia am mincat trei luni. Asta mincam si acum, pentru ca nu s-a facut nimic in gradina, desi am pus ceva verdeata. Nu s-a facut, pentru ca e seceta“. Pentru ca au cite cinci-sase copii, aceste familii traiesc numai din alocatii, care le aduc lunar citeva sute de mii de lei. Daca au copii mici, primaria le mai repartizeaza si lapte praf, pe care il maninca laolalta cu odraslele.

„Ne inghesuim in bordei ca soarecii de cimp…“

Oamenii din „piramide“ sustin ca bordeiele sint cea mai mare avere pe care o au. Ba, mai mult, ei glumesc, spunind ca au primit chiar si „mutatie pe buletin pentru bordei“. „De cind ma stiu traiesc aici si nu cred ca voi apuca sa am vreodata patru ziduri care sa fie numai ale mele“, a spus Paraschiva. Familia Stamate are doua bordeie, in care traiesc noua persoane. Iarna trecuta, ei au avut ghinionul ca unul dintre bordeie, din cauza zapezii, sa se prabuseasca peste ei. Din fericire, nimeni nu a patit nimic. „Nimanui nu-i pasa de noi, traim mai rau decit ciinii. Ne inghesuim in bordei ca soarecii de cimp. Bani nu avem deloc, pentru ca nimeni nu prea ne mai angajeaza cu ziua“. Irina, Jianu, Claudia, Samson si Paul, copiii familiei Stamate, au intre doua saptamini si cinci ani. Majoritatea stau in pielea goala, desi afara soarele nu reuseste sa incalzeasca pamintul. Desculti si infometati, pling de ti se rupe sufletul. Parintii lor s-au obisnuit insa cu urletele si ii lasa sa plinga, pina se linistesc. Mizeria si saracia par sa nu-i mai sperie pe acesti oameni, care se multumesc cu gustul amar al unei „vieti de ciine“.

Exit mobile version