5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFara flori in farmacie!

Fara flori in farmacie!

Veni primavara, trecuram la ora de vara si, pe ici, pe colo, se mai trage cite-o bidinea de var pentru a pigmenta cenusiul nostru cotidian. Prin farmaciile mehedintene e zarva mare. Se munceste la hirtii pe rupte. Vin evaluatorii, care pot da sau nu acreditare. Procesul, cum il numesc specialistii Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate. Evenimentul este un mai lung prilej de vorbe si de ipoteze decit acela provocat de intentia lui Misu St. Popescu de a-si pune candidatura la o functie… de demnitate publica. Interesant este faptul ca evaluarea se face fara farmacisti. Intrucit regulamentul de organizare si functionare a farmaciilor a aparut dupa Legea asigurarilor de sanatate, farmacistii vor fi exclusi intotdeauna de la consultari. Pentru acreditare, administratorii unitatilor farmaceutice trebuie sa faca o tirna de hirtii. Astfel, in burta supta de atita reforma a sistemului sanitar romanesc, tema birocratiei se simte mai bine ca oriunde, devenind imuna la orice fel de medicament.

Schimb aviz de libera practica pe autorizatie… la fel

Termenul de acreditare a farmaciilor a mai fost prelungit cu o luna. Ca la noi, din aminare in aminare si din modificarea schimbarii in schimbarea modificarii. Pentru ca, dupa trei zile de vizite, evaluatorii au constatat ca nu erau indeplinite… criterii de baza. Bunaoara, in unele farmacii lucreaza o singura persoana. Grija fata de sanatatea boborului i-a facut pe „examinatori“ sa sara in sus. Pai ce face bravul cetatean atunci cind farmacistul pleaca in concediu ori are probleme de sanatate? Moare cu ochii-n vitrina? Si dupa alte parlamentari a venit, prin fax, raspunsul. S-au acceptat si astfel de situatii, deoarece reteaua farmaceutica este destul de extinsa. Implementarea cuvintelor a creat si ea probleme. Musai sa se schimbe o hirtie cu alta si nu pe gratis. Contra a 150.000 de lei. Toti farmacistii au aviz de libera practica eliberat de Ministerul Sanatatii. Termenul n-a mai gidilat in mod placut urechile altora, asa ca oamenii trebuie sa obtina… autorizatia de libera practica. Si, asa cum spuneam, nu pe gratis. Astea sint cum sint, dar grila pentru evaluare e de coma!

„In farmacie nu exista plante cu flori“

Trec peste standardele referitoare la structura fizica. Acestea tin de traditionala rutina romaneasca: autorizatie de functionare, ecusoane in piept, program de lucru, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca farmacistii. Ma opresc la „standardele functionale generale“, care sint atit de generale, incit sint foarte… precise. In incinta farmaciei nu se afla vectori animali ai bolilor infectioase si plante cu potential alergic, se zice in grila. Musai sa fie insa afise care sa interzica prezenta animalelor in farmacie, agatate la loc vizibil, bineinteles, iar „animalele (inclusiv insectele)“ trebuie sa fie lipsa de la apel. Flori, nici atit. „In farmacie nu exista plante cu flori“, suna imperativ unul dintre criteriile de evaluare. Pentru ca la „intrarea in farmacie“ nu exista denivelari, materiale sau echipamente pentru constructii care pot determina producerea de accidente, iar „in interiorul farmaciei exista obiecte instabile sau taioase (element de mobilier), care pot genera accidente pe parcursul desfasurarii activitatii“. La aceasta sectiune, as putea fi de acord cu cei care au comis grila de care fac vorbire. Pai, ia inchipuiti-va! Vine unul mai nervos, calca intr-o groapa la intrare, confunda unitatea cu farmacia veterinara si isi aduce aminte de… rata si urla: „’r-ati ai dracului cu reforma (sic!) voastra cu tot!“ Sau vine un ipohondru, intra in farmacie. Vede mobilier cu colturi ascutite, flori, si-i intra omului la creieras chestia cu „dat coltul“ si cu „sindicatul cu un buchet de flori“. Ori, si mai grav. Vine omul cu sanatatea subreda, da’ subreda rau de tot, si, cind vede preturile medicamentelor, il apuca ameteala, se repede cu capul intr-un colt ascutit si chiar da coltul! Asa ca, in locul „plantelor cu flori“, cel mai bine ar fi ca in fiecare farmacie sa fie pus la buna vedere un schelet, cu un afis pe care sa scrie: „Element definitoriu al reformei sistemului sanitar din Romania“.

Farmacie autorizata, sanatate plafonata

Dupa incheierea vizitelor de evaluare, va urma „agregarea datelor“, operatiune care ma intereseaza mai putin. Fiindca… agregatul sistemului sanitar din Romania pufaie ca un motor in doi timpi. Circuitul financiar e ca… lantul lui Gheorghe, datoriile dintre partenerii de contracte se aduna, preturile medicamentelor cresc, se introduc plafoane peste plafoane. Noua ne ramin „satisfactia“ retinerii pe statul de plata a contributiei la asigurarile sociale si mindria ca vom avea farmacie autorizata, sanatate plafonata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS