11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaotic, asfaltul din griu rasarea

Haotic, asfaltul din griu rasarea

Satenii din Robanesti – Dolj pot spune de ceva vreme ca rare sint lucrurile care ii mai mira. Si oricine poate sa afirme asta dupa ce a vazut, asa cum au facut robanestenii, asfalt in mijlocul araturii. Nu este banc, este purul adevar, pentru ca, dupa ce au reabilitat drumul E70 care trece prin mai multe comune doljene, lucratorii firmei executoare au lasat in urma asfalt gramezi-gramezi, dar nu pe marginea drumului, ci chiar pe parcelele oamenilor. Satenii s-au minunat, s-au infuriat, s-au scarpinat in crestetu’ capului si… n-au avut ce face. Tare ca betonul, asfaltul facea pina si tirnacopul sa sara cit colo. Asa ca oamenii s-au plins la primarie si si-au vazut de treaba, muncind pamintul cu… ocol de musuroi.

Inainte de a primi plingerile satenilor, primarul Robanestiului, Romica Nitu, a bagat singur de seama noile „forme de relief“ care imbogateau geografia comunei. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa sune la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, unde o voce convingatoare i-a garantat ca o echipa va veni la fata locului si va remedia neajunsul. „Au trecut o luna, doua, dar n-a venit nimeni. Asta se intimpla prin septembrie, acum sintem in martie. Oamenii au inceput araturile de toamna si au ocolit gramezile de asfalt, ca n-au avut ce face. Asta e chimic, e cancerigen, o sa se imbolnaveasca lumea din griul rasarit aici“.

„Am auzit ca un kilometru de drum costa trei miliarde sa-l asfaltezi…“

Asfaltul din araturi este prezent pe alocuri in cantitati impresionante, spre nedumerirea satenilor care nu isi inchipuie cum le-a trecut lucratorilor prin cap sa il lase pe ogoarele lor si de care nu l-au folosit macar la altceva. „Asta e asfalt de cea mai buna calitate, nu reziduuri ce

le-a ramas dupa raschetare, si putea fi refolosit. Au avut ei grija sa il vinda prin sat, dar care l-au lasat pe cimp, o data ce s-a intarit, nu mai ai ce face cu el. Daca ii rugam sa imi asfalteze un drum la scoala nu o faceau! Am auzit ca un kilometru de drum costa trei miliarde sa-l asfaltezi cu materialul asta. Daca traia Ceausescu, ii impusca! S-a bagat o gramada de bani in asfaltul asta si ei il lasa pe cimp“, a spus Romica Nitu. Dumitru Zamfir, unul dintre „patiti“, are 84 de ani, a trecut si prin razboi, dar n-a mai vazut nimic la viata lui atit de ciudat ca muntele negru si tare ca fierul care i-a rasarit in mijlocul pamintului. „M-am caznit sa-l sparg cu dalta, cu barosul, sa-i dau cui i-o trebui, dar ce sa iei, ca era beton?! Mi-a fost necaz ca taman cosisem si l-au pus tocmai unde era cosit. Dupa aia, cind am arat, n-am avut ce sa fac, a trebuit sa ocolesc locul“, a spus nea Dumitru, inca nedumerit de strania intimplare. „Au lasat si la noi, in fata fermei, gramezi-gramezi. Ne-au stricat si gardul, au lasat prapad in urma lor“, a confirmat Viorica Vladut, paznic de zi la ferma fostului IAS.

„Happy end“… nefericit

Povestea musuroaielor din araturi a trecut repede din vorba in vorba si zvonul ca primarul a ajuns cu jalba pina la ziare pentru a rezolva cumva problema a avut rezultate nesperate. Ieri, o fadroma, o basculanta si o echipa de lucratori si-au facut aparitia, luind „urma“ asfaltului pierdut pe cimpuri citeva luni mai devreme, intr-un acces de harnicie subita. „De azi-dimineata (vineri – n.r.) aduna. Luara o ditamai gramada din griul omului. Mie mi-a spus cel care are pamint aici ca aduce televiziunea si ziarele si uite ca n-am auzit numai eu“, a spus Viorica Vladut. Lucratorii neaga insa ca interventia lor ar avea vreo legatura cu frica de „publicitate“: „Lucrarea la drumuri nu s-a incheiat. Acum se lucreaza la acostamente, noi facem curatenie in urma celor care au lucrat asta-toamna, adica tot oameni de-ai nostri. Cind om termina lucrarile, nu o sa mai vedeti nimic pe aici“, a spus Constantin Danciu, mecanic pe incarcator, angajat al Intreprinderii de Antrepriza Drumuri si Poduri. Lucratorii, deloc surprinsi de aparitia ziaristilor, si-au scuzat imediat colegii care au facut „mizerie“: „Asfaltul s-a intarit in masina si nu l-au mai putut turna. Ce sa fi facut cu el?“. Dilema depozitarii se pare ca i-a cuprins insa si pe cei veniti sa dreaga busuiocul. Sau, intr-un limbaj mai neaos, robanestenii au scapat de dracu’ si au dat peste tac-so. „Ia uite, domne’, ce facura astia, luara asfaltul din cimp si il adusera pe pasune!“, s-a burzulit primarul, venit la fata locului tocmai ca sa se bucure de interventia muncitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS