10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Stiri diverse

Riurile Jiu, Susita si Motru vor fi ecologizate

Malurile riurilor Jiu, Susita si Motru vor intra intr-un amplu program de ecologizare. Actiunea de stringere a gunoaielor se va efectua cu personalul Inspectoratului de Protectia Mediului (IPM) Gorj, cu elevii si cu persoanele care beneficiaza de prevederile Legii venitului minim garantat. In zona Sadu, la actiune vor participa copiii de la Clubul Elevilor din Bumbesti – Jiu. Actiunea de curatenie se va intinde de la Iezureni la Barajul Vadeni, de aici – la Barajul Tirgu Jiu , urmind zona de evacuare a Statiei de Epurare Tirgu Jiu. Copiii de la Centrul de Plasament Tirgu Jiu impreuna cu angajatii IPM Gorj vor curata malurile riului Susita. De asemenea, elevii de la Grupul Scolar Tehnic Motru impreuna cu salariatii primariei din localitate vor ecologiza riul Motru: „ Facem apel la persoanele fizice si la agentii economici care pina acum si-au aruncat gunoaiele peste tot, necontrolat, sa vina sa dea o mina de ajutor. Speram sa se gindeasca de doua ori inainte sa mai arunce resturile si gunoaiele, pentru ca ne izbim la fiecare pas de problema deseurilor menajere. Daca nu ne vor asculta, localitatile vor fi transformate in adevarate gropi de gunoi “, a spus inspectorul sef al Inspectoratului de Protectia Mediului Gorj, Gheorghe Fometescu.

(M.C.H.)

Romii din Scoarta – Gorj au incercat sa blocheze drumul comunal

Aproximativ 30 de romi au incercat ieri-dimineata sa blocheze drumul principal al comunei Scoarta – Gorj. Acestia sint nemultumiti de faptul ca nu au primit ajutoarele sociale. Romii au fost insa temperati de liderul lor, Nelu Pavel, presedinte al Partidei Romilor Gorj, care a spus: „Aici traiesc peste 2.000 de romi. O mare parte dintre tigani sint nemultumiti pentru ca dosarele lor, privind acordarea ajutorului social, conform Legii 416, nu au fost solutionate de catre primarie. Am calmat spiritele pentru moment“. Reprezentantii romilor din localitate vor continua discutiile pe aceasta tema cu edilii comunali, in cadrul sedintei de consiliu local.

(M.C.H.)

De la 1 aprilie nu va mai fi caldura

In Tirgu Jiu se va sista de la 1 aprilie furnizarea agentului termic, indiferent de temperatura de afara. Singurele care vor avea voie sa ceara caldura si dupa aceasta data vor fi asociatiile de proprietari care nu inregistreaza restante la achitarea serviciilor oferite de SC AQUATERM SA. Dintre cele 158 de asociatii din oras, doar patru sint in aceasta situatie. De altfel, la aceasta data, doar 80 de asociatii din Tirgu Jiu mai beneficiaza de caldura. Datoriile inregistrate de populatie catre AQUATERM se situeaza in jurul valorii de 76 de miliarde de lei, la care se adauga datoriile de 14 miliarde ale agentilor economici. Societatea are la rindul sau de platit 84 de miliarde de lei la DISTRIGAZ.

(C.C.)

Taberele scolare din Mehedinti vor fi ocupate in aceasta vara

Agentia Judeteana a Taberelor Scolare Mehedinti va participa, la inceputul lunii aprilie, in Bucuresti, la Tirgul Turismului Scolar, actiune organizata de Agentia Nationala a Taberelor. Vor fi prezentate ofertele pentru vacanta de vara, desi tabara de la Orsova, cu cele aproximativ 200 de locuri de cazare pe serie, a fost contractata deja pentru aceasta vara. De asemenea, pentru tabara scolara de la Mraconia au fost deja programate doua serii. Cu toate ca locurile din taberele scolare mehedintene au fost contractate aproape in totalitate, reprezentantii Agentiei Taberelor Scolare doresc sa incheie si alte contracte la acest tirg.

(D.L.)

A murit electrocutat

Dumitru Stamatescu, de 25 de ani, din Negomir, angajat la Exploatarea Miniera Jilt, s-a electocutat mortal, in timp ce sustragea citeva bare de aluminiu. Tinarul era angajat pe postul de masinist, in momentul producerii accidentului avind ca sarcina supravegherea unei benzi transportoare. In urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca s-a ajuns la concluzia ca tinarul si-a parasit postul si a intrat intr-o „casa electrica“ dezafectata, de unde a incercat sa sustraga o bara de aluminiu. Dumitru Stamatescu s-a electrocutat, decedind pe loc. Cadavrul carbonizat al tinarului a fost adus la morga Spitalului „Tudor Vladimirescu“ pentru efectuarea necropsiei. Concluzia reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj este ca vina i-a apartinut in exclusivitate celui decedat.

(C.C.)

Severinenii nu vor scapa de ciinii comunitari prea curind

Primaria Drobeta Turnu Severin a fost nevoita sa renunte la contractul cu o firma de ecarisaj din Timisoara, care sa se ocupe de stringerea ciinilor vagabonzi din municipiu. Legislatia noua nu mai permite eutanasierea ciinilor bolnavi si transformarea lor in faina proteica, astfel ca ingrijirea acestora in centre speciale ar solicita un efort financiar mult prea mare din partea primariei. Actiunea de reducere a numarului de patrupede va demara insa in acest an, cu ajutorul unei firme alese pe plan local, care sa coste mai putin. Reprezentantii primariei apreciaza ca in Drobeta Turnu Severin sint aproximativ 4.000 de ciini vagabonzi.

(D.L.)

Seful Directiei Agricole Gorj face rugaciuni pentru a aduce ploaia in judet

Citiva dintre primarii gorjeni, in frunte cu directorul Directiei pentru Agricultura (DGA), Petre Ecobici, vor inalta rugaciuni fierbinti pentru a aduce ploaia in Gorj. Spre disperarea locuitorilor judetului, seceta a cuprins tot judetul. La Birsesti, majoritatea fintinilor nu mai au apa, existind riscul ca si cele ale gospodarilor din comuna Runcu sa sece. Cei de la Sanatoriul TBC Dobrita isi fac griji pentru ca s-ar putea sa nu mai rasara tot ce au semanat. Bolnavii internati aici, impreuna cu personalul medical au arat si semanat hectarul de pamint primit de la Primaria Runcu. Ei spera insa ca seceta va inceta, iar hrana lor va fi asigurata: „Nu stiu ce ne asteapta. Vor ramine fara apa, iar toata munca lor se va duce pe apa simbetei… Trebuie gasite solutii pentru a iriga terenul sau sa ne rugam la Dumnezeu“, a declarat primarul comunei Runcu, Nicolae Caramete. Directorul DGA Gorj, Petre Ecobici, a spus ca se incearca punerea in functiune a echipamentelor de irigare: „In Gorj trebuie irigate, conform Programului National de Irigatii, 861 de perimetre. Saptamina aceasta se vor iriga 100 de hectare de teren insamintat cu griu si 80 de hectare insamintate cu alte culturi. In rest, fiecare sa se roage in felul sau, asa cum fac eu, pentru a alunga seceta“. Protopopul de Gorj, Vasile Vladoiu, crede ca judetul va scapa de vremea secetoasa daca gorjenii, fie ei primari sau presedinti, se vor ruga mai mult: „Va ploua, daca noi vom fi mai buni. Nu sint obiceiuri de chemare a ploii. Totul este sa te rogi cit mai bine. Preotii au oficiat numeroase slujbe…speciale. Cortegiul cu moastele Sfintului Grigorie Decapolitul, care a pornit din Bistrita, sper sa ajunga si la noi, pentru ca enoriasii sa se roage cu tot sufletul pentru venirea ploii“.

(M.C.H.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS