10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii se pregatesc sa blocheze anul scolar

Profesorii se pregatesc sa blocheze anul scolar

• Cum greva generala de o zi din invatamintul romanesc nu a insemnat mare lucru pentru executiv, sindicalistii din acest sector evalueaza si alte posibilitati pentru a determina guvernul sa le ia in seama doleantele • Una dintre alternativele luate in calcul urmareste blocarea anului scolar, situatie care nu a fost intilnita decit o singura data in Europa postbelica – in Bosnia, in 1994, dar asta din cauza razboiului

La ultima intrunire a Consiliului National al Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“ au fost trecute in revista si alte posibilitati de a continua „lupta“ cu guvernul, care s-a aratat pina acum insensibil la greva generala din invatamint. Una dintre variante ar avea drept efect blocarea anului scolar. „Exista destule metode de a bloca anul scolar, fortind astfel mina executivului sa negocieze cu dascalii. Exista posibilitatea ca profesorii sa le dea note ca si pina acum elevilor, dar sa nu le treaca in catalog. O greva de o zi, chiar in ultima zi a anului scolar, ar avea ca efect blocarea anului scolar, caci nu se vor putea incheia situatiile la invatatura ale elevilor. Catalogul fiind alb, nici macar directorii nu vor putea incheia situatiile din cauza lipsei notelor. Ar mai fi apoi alternativele unor greve de o zi sau macar de citeva ore chiar in perioada examenelor de capacitate sau de bacalaureat“, a precizat prof. Nicolae Cuta, vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj. Daca blocarea anului scolar va fi pusa in practica, premierul Adrian Nastase ar putea fi asemuit cu Milosevici, caci in istoria Europei postbelice nu s-a intimplat decit o singura data asa ceva – in 1994, in Bosnia, din cauza razboiului din fosta Iugoslavie.

Sprijinul opozitiei parlamentare este binevenit, dar ineficient

Sindicalistii din invatamint considera binevenita oferta partidelor din opozitia parlamentara de a propune majorarea la 6% a alocatiei bugetare pentru invatamint, dar… „In conditiile in care opozitia nu are un cuvint de spus in actuala componenta a parlamentului, cred ca acest sprijin se va dovedi ineficient. Pe de alta parte, nu inteleg de ce partidele care sustin acum ca invatamintul are nevoie de 6% din PIB nu le-au acordat dascalilor acest procent cind erau la guvernare“, a afirmat prof. Nicolae Cuta. Daca stam sa ne amintim, si actualul partid de guvernamint a cerut alocarea tot a 6% din PIB pentru invatamint pe vremea cind era in opozitie, pentru ca sa aloce acum doar un pic mai mult de jumatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS